Lezing Eenzaamheid.

Zondag 11 maart 2018 om 14.00 uur.

Locatie natuurbegraafplaats Hillig Meer, Provincialeweg 2, 9463 TK Eext.

Wij mensen zijn sociale wezens. We willen ons graag verbonden voelen met andere mensen. Zonder verbinding voelen we ons eenzaam.

Iedereen kan met eenzaamheid te maken krijgen. Je kunt door verhuizing, ontslag, ziekte, scheiding of overlijden belangrijke mensen verliezen in je leven. 

Bij eenzaamheid denken we vaak aan een man of vrouw die altijd alleen thuis zit. Maar eenzaamheid zit van binnen. Ook mensen die veel contacten hebben, kunnen zich eenzaam voelen.

Deze lezing wil helpen beter met eenzaamheid om te gaan, zowel die van jezelf, als van mensen in je naaste omgeving.


Lezing Hooggevoeligheid.

Woensdag 21 maart 2018 om 20.00 uur

Locatie Land van Een, Rysloane 5, 9283 XS  Surhuizem.

Als je zenuwstelsel gevoeliger reageert dan gemiddeld, wordt dit hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid genoemd. Het betekent dat er via je zintuigen meer prikkels binnenkomen vanuit de buiten- en binnenwereld. Dit leidt vaak tot emotionele reacties die intens kunnen zijn. Al die prikkels en emoties dienen weer verwerkt te worden, wat een druk hoofd geeft en waarbij het verwerken meer tijd kost. Als je hiermee geen rekening houdt, kan dit tot overprikkeling en stress leiden.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. In een maatschappij die optimaal is ingericht voor mensen die niet zo gevoelig zijn, is dat best lastig. HSP´s nemen  meestal aan dat iedereen de wereld ervaart zoals zij. Ze proberen zich daarom aan te passen aan de voor hen heftiger wereld, wat niet goed lukt. Daarom voelen ze zich ookvaak ‘anders dan anders’ of denken dat er iets mis is.

Zodra je weet dat je hooggevoelig bent, wordt het prettiger. Dan kan je rekening houden met de grotere hoeveelheid prikkels, de intense emoties, het diepgaand verwerken. Je leert geleidelijk hoe je overprikkeling en stress kan vermijden. Niet alleen dat, je gaat de voordelen van hooggevoeligheid ervaren. Je hebt als HSP het vermogen om veel kennis en ervaringen te verwerken en ordenen, bent consciëntieus, beschikt over mensenkennis en empathie, kan genieten van schoonheid.


 

Lezing Stress en stressbeheersing

Dinsdag 13 maart 2018 om 20.00 uur.

Locatie Dorpshuis Oes Stee, 't Loeg 23, 9465 TL Anderen. 

Stress kan je gevoel van welzijn en je gezondheid fiks ondermijnen, zeker als de stress lang aanhoudt. In een wereld waar veel van ons geëist wordt, komt stress steeds vaker voor. Mensen lopen zichzelf voorbij en dit kan uiteindelijk tot burn-out leiden.

In deze lezing legt stresscounselor Renée Merkestijn uit hoe het stressmechanisme werkt en wat je kunt doen om problemen te vermijden.

De lezing geeft je inzicht en praktische handvatten om beter met stress om te gaan.  Dit maakt dat je meer rust en plezier gaat ervaren in je leven.