Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Adrenalineverslaving digitaal

Posted by Renée Merkestijn on Tuesday, October 25, 2022 Under: Stress en stresshantering

Adrenalineverslaving digitaal


Adrenaline is het hormoon dat je aanzet tot vechten en vluchten. Je wordt tijdelijk fysiek en geestelijk opgepept, je voelt dat je leeft. In werkelijkheid functioneer je slechter en ondermijn je je hele systeem ermee. Maar mensen willen de kick. Ze raken gewend en uiteindelijk verslaafd aan een grote hoeveelheid adrenaline in hun systeem. Ook al worden ze boos of krijgen ze er hartkloppingen van en is hun leven gevuld met conflict, zonder deze adrenaline vervelen mensen zich.  

Bijna alle media en alle entertainment richten zich op adrenalinekicks. Op tv en op je andere schermpjes zie je opwindende geweldfilms, dramaseries en realityseries. In discussieprogramma’s en op social media gaan mensen fel van leer tegen andere mensen. Dit brengt allemaal adrenaline in je systeem en maakt je daarvan afhankelijk. Je raakt erdoor opgefokt en gaat je afreageren op anderen, vanuit die hoge adrenalineniveaus.

Het is lastig van deze verslaving af te komen. De beste manier is nog altijd ‘cold turkey’, dus jezelf niet meer toestaan daaraan mee te doen. Gevolg is afkickverschijnselen. Je merkt dan pas hoe je snakt naar je dagelijkse portie adrenaline. Je ontdekt ook waarom je het wilde, waarom je die kick zocht.

Zonder je dagelijkse portie adrenaline ontdek je jouw onvrede met het dagelijkse leven, het gebrek aan werkelijke vervulling. Je moet op zoek naar een andere invulling van je leven. Je hebt hier opeens zeeën van tijd voor. Dat kan lastig zijn, want je bent gewend je tijd in te vullen met activiteiten die adrenaline geven en het stopzetten voelt als leegte en verveling of als onrust en stress. Want veel mensen kijken vele uren per dag naar schermpjes om zichzelf op te peppen.

De goede kant is dat je nieuwe mogelijkheden ontdekt die je werkelijk plezier geven. Geen adrenalinekick, maar werkelijke vervulling. Dat zal in het begin een kwestie van experimenteren zijn. Zorg zeker de eerste maand voor veel rust om je lichaam te laten herstellen, want adrenaline heeft je vaak uitgeput.

Zorg vooral voor plezierige dingen waar je je mee bezig kunt houden. Zomaar wat ideetjes. Besteed tijd aan je hobby en aan je vrienden. Lees boeken over je hobby. Leer een taal. Doe mee aan het verenigingsleven. Doe een kaartspel met echte kaarten of leg een puzzel. Ga wandelen, fietsen, sporten of tuinieren. Bezoek plaatsen in je omgeving en fotografeer ze. Schrijf een dagboek over wat er innerlijk gebeurt en wat je graag nog zou willen beleven.

Het is niet ‘fout’ van de digitale mogelijkheden gebruik te maken, maar gebruik het vooral te ondersteuning van jouw leven. Kijk naar filmpjes over je hobby, zoek mooie plekken in je omgeving op om naar toe te gaan. Maar laat je niet verleiden tot aanbod dat gericht is op adrenalineniveau vergroten, want daarmee ondermijn je uiteindelijk je gezondheid en je levensgeluk.

 

 

 

 

 


In : Stress en stresshantering 


Tags: adrenaline  verslaving  ondermijning  digitaal  kick  geweld  discussie  afkicken 
 
 

Make a free website with Yola