Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Afstand in contacten

Posted by Renée Merkestijn on Saturday, October 14, 2023 Under: Relaties en communicatie

Je gaat langere tijd met mensen om en opeens willen die mensen dat niet meer. Dat maken ze soms duidelijk op manieren, die niet erg open, vriendelijk of respectvol zijn, zoals:.

·         Laten verwateren. Iemand vermijdt jou steeds vaker en verzint smoezen als je wilt afspreken, zegt dat ze het te druk hebben.

·         Afstandelijk gedrag. Als er gesprekken plaatsvinden, tonen ze weinig interesse, zeggen alleen het hoogstnoodzakelijke en wat beleefdheid eist, tonen geen gevoelens.

·         Demonstratief met anderen omgaan in jouw bijzijn en jou negeren.

·         Als je vraagt wat er aan de hand is, roepen dat er niets aan de hand is, of zeggen dat je het verkeerd ziet, dat het aan jou ligt.

·         In een enkel geval is jouw vraag aanleiding om jou allerlei verwijten te maken.

·         Vaag afscheidspraatje houden. De klik is er niet meer. Onze energie matcht niet meer. We zijn uit elkaar gegroeid. Daarom wil ik je niet meer zien.

·         Lelijk doen, vaak in de vorm van steken onder water, veelzeggende blikken, in de hoop dat je voortaan wegblijft.

·         Ruzie uitlokken. Een uitspraak of situatie misbruiken om aan te vallen en je weg te jagen, vaak door verwijten.

·         Schuldig verklaren. Jou vertellen dat jij de relatie heeft verpest om wat voor reden dan ook.

·         Koppigheid. Na een eventueel gesprek bij hun standpunt blijven en vinden dat het probleem niet op te lossen is.

Mensen die dit doen, kunnen niet goed met gevoelens en conflicten omgaan, er is vaak geen openheid of respect naar de ander toe. Als je zo behandeld wordt, is dat pijnlijk. Je gaat door een heel scala aan reacties heen, zoals:

·         Je twijfelt aan je waarneming, je denkt dat het aan jou ligt.

·         Je gelooft dat je iets fout deed, maar kan niet achterhalen wat.

·         Gevoelens van afwijzing en pijn komen boven en moeten verwerkt worden.

·         Je probeert extra je best te doen voor die relatie, onnatuurlijk gedrag.

·         Je gaat ook aan  jouw gevoelens voor die ander twijfelen of vraagt je af of het nog de moeite waard is.

·         Je probeert een strategie te bedenken om met dat gedrag om te gaan om niet (verder) gekwetst te worden.

·         Je probeert te verzinnen wat de gevolgen zijn van het aan de orde stellen of weggaan.

Uiteindelijk moet je kiezen: aan de orde stellen van hun gedrag of afstand nemen van die persoon:

* Overweeg altijd wat je doel is als je het aan de orde stelt. Wil je het proberen goed te maken, of wil je het netjes afsluiten? Vraag je af of die ander dit wel wilt, gezien hun houding. Er is niet één goed antwoord, doe altijd wat voor jou goed voelt.

* Je kan ook zelf afstand nemen, al of niet door uit te spreken van jouw indruk van afstand in het contact. Dan kan je ze bedanken voor eventuele goede tijden. Je kan ook het contact loslaten zonder gesprek, maar laat dan je negatieve gevoelens los. Wens deze mensen in je hart en hoofd alle geluk van de wereld en stel je open voor nieuwe contacten.


In : Relaties en communicatie 


Tags: afstand  relatiebreuk  communicatie  gedrag 
 
 

Make a free website with Yola