Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Agenda-stress en agenda-tips

Posted by Renée Merkestijn on Saturday, February 23, 2013 Under: Stress en stresshantering

Agenda-stress tip 1 van 2

De agenda is een reflectie van je leven. Hij weerspiegelt je keuzes, je deugden en ondeugden. Dat laatste kan soms behoorlijk confronterend zijn. Als je boos bent op je agenda, ben je eigenlijk boos op jezelf, want alleen jij hebt die agenda, die keuzes gemaakt.

Ik weet inmiddels aardig goed hoe ik mijn agenda en dus mijn leven zowel zinvol als plezierig maak. Want daar is die agenda voor, je te helpen je leven zinvol en plezierig te maken! Als ik me eraan houd heb ik een prima leven. Maar soms gaat het ook vreselijk mis.

Ik weet dat ik één dag in de week helemaal voor mezelf nodig heb en minstens één dag voor administratie en voorbereiding. Ik zet van die grote kruizen neer in mijn agenda om die twee dagen vrij te houden. Een van mijn ‘ondeugden’ is namelijk dat ik teveel wil en denk het allemaal wel aan te kunnen ook. Dat systeem met de kruizen werkt prima om mezelf voor die overmoed te behoeden.

Totdat … een cliënt of vriendin alleen die speciale dag langs kan komen. Nog een paar van mijn ‘ondeugden’: ja zeggen omdat ik graag mensen help en ja zeggen omdat ik mijn vrienden graag zie. Soms kan dat best en is mijn week nog steeds zinvol en plezierig. Maar soms bekruipt me het gevoel dat ik helemaal geen tijd voor mezelf heb en dat ik zwaar achterloop met voorbereidingen en administratie. Hoe de agenda mij dan helpt? Als ik toch een keer geen nee kan zeggen, zet ik meteen een kruis ergens anders in mijn agenda die week ter compensatie!

Tip: Ken jouw ‘ondeugden’ en hou daar rekening mee in je agenda. Zo wordt je agenda een vriend die jouw geluk bewaakt en ervoor zorgt dat je een zinvol en plezierig leven hebt.

Agenda-stress tip 2 van 2
Een heel ander aspect van agendastress is, dat je gewoon de verkeerde agenda kan hebben! In het verleden besefte ik niet hoeveel verschillende soorten agenda’s er bestaan en kwam ik vaak met de verkeerde thuis. Daar modderde ik dan mee door, met alle ergernissen van dien. Weg die agenda die niet voor je werkt!

Het is even puzzelen om te weten welk type voor je werkt. Mijn ‘ondeugd’ is dat ik behoefte heb aan overzicht en dingen graag tijdig voorbereid. Ik wil de hele week overzien, beginnend op maandag en eindigend op zondag. Als mijn weekeind-workshop op de volgende bladzijde zou staan, neig ik deze over het hoofd te zien. Voldoende maar niet teveel schrijfruimte is ook belangrijk voor me, mijn ‘ondeugd’ is namelijk dat ik anders ga kliederen. Ook wil ik notitieruimte op weekbasis voor mijn ‘to-do lijstjes’. Mijn ‘ondeugd’ is namelijk dat mijn losse lijstjes altijd zoekraken.

Tip: zorg dat je weet welke agenda voor je werkt en koop die dan. Gooi de verkeerde liever weg, dan dat je doorrommelt ermee. (Extra tip: in die ‘verkeerde agenda’ kan je als kleine zelfstandige altijd nog je urenregistratie kwijt).

In : Stress en stresshantering 


Tags: stress  agenda  tijd  to do lijst  deugd  ondeug  zinvol leven  plezierig leven  administratie 
 
 

Make a free website with Yola