Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Anderen veranderen

Posted by Renée Merkestijn on Saturday, February 19, 2022 Under: Spiritualiteit

Mensen hebben de neiging te geloven, dat ze gelukkig zullen zijn als de ander verandert. Wat ze niet in de gaten hebben, is dat ze daarmee een oordeel op die ander uitspreken. Je zegt eigenlijk: “Jij bent de slechterik.” Je maakt jouw vrede en plezier afhankelijk van wat de ander doet.

Mensen blijven soms jarenlang boos of verdrietig om wat anderen deden en doen en jagen zichzelf zo in de stress. Want oordeel op anderen geeft nu eenmaal bergen stress. De enige weg naar innerlijke vrede en plezier is dit soort oordelen en afhankelijkheden los te laten. In wezen komt dit neer op vergeving. Anderen veranderen nu eenmaal niet, alleen omdat jij dat prettiger zou vinden. Je oordelen op anderen loslaten, brengt innerlijk vrede.

Als je anderen vergeeft en je oordelen loslaat, kan het nog steeds dat die anderen allerlei oordelen op jou hebben, jou de slechterik vinden. Ook dat vraagt om vergeving. Het is verleidelijk opnieuw de ander tot slechterik te verklaren en boos te worden, omdat die ander jou niet kan vergeven. Daarmee raak je opnieuw in de stress en maak je jezelf opnieuw afhankelijk van het doen en laten van die ander.

Vergeving is een innerlijk proces. Je besluit uit de oordelen op anderen te stappen, niet meer vanuit oordeel te reageren. Ook niet als de ander hele bergen oordelen op jou loslaat, jou de slechterik blijft vinden.  

Realiseer je dat die boze ander zichzelf in de stress jaagt, maar dat jij daar weinig aan kunt doen. Je kunt die ander niet veranderen. Die ander zal ooit evengoed de stap maken om oordelen op jou los te laten, maar het is niet aan jou om voor die ander te bepalen hoe en wanneer dat moet gebeuren.


In : Spiritualiteit 


Tags: veranderen  anderen  oordeel  vergeving  slechterik  boosheid 
 
 

Make a free website with Yola