Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Anti-stress: een dagje rust nemen.

Posted by Renée Merkestijn on Friday, December 14, 2012 Under: Stress en stresshantering

Het is goed voor lichaam en geest om af en toe een dagje niets te hoeven. Als je meteen gaat protesteren, als het niet mag van jezelf, of als je zegt dat je het te druk hebt, dan raad ik je zeker aan verder te lezen.

Je lichaam en geest hebben regelmatig ontspanning nodig om goed te blijven functioneren. Als je af en toe een rustdag inbouwt, kan je het normale leven beter aan. Veel van ons zijn door het drukke leven fiks overbelast geraakt. Met rust haal je de druk van de ketel.  

Door de broodnodige rust te nemen, vertel je jezelf dat je waardevol bent, dat je goed voor jezelf mag zorgen.  Dit verhoogt je gezondheid, je zelfbeeld en levensgeluk. Ook relaties verbeteren daardoor.

Je zult merken dat je op zo’n rustdag op nieuwe ideeën komt, oude problemen gemakkelijk oplost,  beter weet wat je wilt met je leven.  Dit heeft mede te maken met het feit dat de hersengolven rustiger worden en je makkelijker je creatieve hersenhelft kunt aanspreken als je rustig bent.  

Als je te hoog belast bent geweest, zul je wellicht merken dat de redenen van de belasting zich op je rustdag aandienen. Je krijgt kwaaltjes, wordt onrustig, gaat piekeren. Wat er gebeurt: je wordt je bewust van de hoogte van je stressniveau, er is achterstallig onderhoud zogezegd. Dit is helaas één van de redenen waarom we rust vermijden. We gaan liever door op de oude weg, totdat het op is. Burn-out is een verplichte vorm van rust.

De weerstand tegen rust is vaak een opzwepende stem in ons hoofd. Een stem die ons verplicht altijd maar bezig te zijn en vooral nuttig bezig te zijn. Een angstige stem die zegt dat als je maar één dag rust neemt, alles verloren is; zeker in crisistijd kan deze stem opkomen. Een stem die je vertelt dat je pas een goed mens bent als je veel presteert. Een stem die vertelt dat je er dag en nacht voor anderen moet zijn en voor anderen moet zorgen.

Al die stemmen hebben maar één boodschap: doorgaan! Terwijl dat voortdurende doorgaan juist averechts werkt. Door tijdig rust te nemen krijg je meer energie, weet je beter wat je wilt, pak je dingen efficiënter  aan, krijg je betere ideeën, ben je opener en vriendelijker naar andere mensen, is je lichaam gezond en je geest weer helder. Je ervaart uiteindelijk meer plezier en voldoening in je leven. Dus: neem gewoon eens een dagje voor jezelf!

In : Stress en stresshantering 


Tags: strsss  anti-stress  rust  rustdag  doorgaan  opzwepen  crisistijd  angst  er voor anderen zijn  voor anderen zorgen  prestatiem gezondheid  creativiteit  voldoening  plezier  ontspanning  levensgeluk  druk van de ketel  zelfbeeld 
 
 

Make a free website with Yola