Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Citaat uit HSP boek, onbewuste overtuigingen

Posted by Renée Merkestijn on Tuesday, March 22, 2022 Under: Hooggevoeligheid

5.1.1 Onbewuste overtuigingen

Veel van onze gedachten en overtuigingen zijn onbewust. Ze zitten in onze geest en ze beïnvloeden ons dagelijks, maar we zijn de relatie tussen denken, emoties en handelen uit het oog verloren. Onze geest heeft al vanaf de geboorte informatie opgenomen via ervaringen en opvoeding/school. Dit vormt onze automatische piloot, onze routines in denken, emoties en handelen. Je bent echter vergeten waarom je dingen doet zoals je ze doet. Op het moment dat je de onbewuste overtuigingen bewust maakt, kun je ze veranderen, waarmee je ook je emoties en gedrag verandert.

Een paradigma is een complete set aan overtuigingen, die je denken, emoties en handelen zullen beïnvloeden. Het komt erop neer dat mensen via deze lens van overtuigingen naar de wereld kijken: we interpreteren alles wat we waarnemen. Wat we realiteit noemen, is in wezen onze persoonlijke of collectieve interpretatie van de werkelijkheid.

De persoonlijke overtuiging ‘kijk uit voor vreemde mensen, want vreemde mensen kunnen het slecht met je voorhebben’ is bijvoorbeeld een kind-gedachte die in je volwassen leven onbewust kan belemmeren. Je bent wat wantrouwig tegen nieuwe mensen, zonder de reden te kennen. Je benoemt het als ‘ik word altijd wat nerveus bij ontmoetingen’‘ of als ‘‘ik kijk graag de kat uit de boom.’‘ Maar elk gedrag is op een overtuiging gebaseerd.

De collectieve overtuiging dat ratio belangrijker is dan gevoel, zorgt dat mensen hun gevoelskant minder aandacht geven, minder ontwikkelen, minder tonen. Vervolgens verklaren ze dat mensen rationele wezens zijn en dienen te handelen vanuit ratio. De maatschappij richt zich meer op ratio dan op gevoel. Niet omdat ratio belangrijker is, maar omdat men ratio belangrijker vindt, een overtuiging.

Wil je het boek "Omgaan met hooggevoeligheid' bestellen, dan kan dit tot de verschijningsdatum van 14 april 2022 met korting via de uitgever. Daarna geldt de normale prijs.


In : Hooggevoeligheid 


Tags: boek  overtuigingen  automatische piloot  onbewust 
 
 

Make a free website with Yola