Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Commentaarstem en wissenknop

Posted by Renée Merkestijn on Tuesday, May 31, 2022 Under: Creëer je eigen werkelijkheid.

Commentaarstem en wissenknop


Je innerlijke commentaarstem kan je vergelijken met een opgenomen bandje, dat zich steeds opnieuw afspeelt in je hoofd. Het bandje ontstaat omdat aan elke waarneming een interpretatie wordt geplakt, plus allerlei associaties. Dat bandje bevat veel informatie die wordt overgenomen van andere mensen. Uit opvoeding, scholing, nieuws, reclame, gesprekken, social media, propaganda.  Daarmee wordt jouw bandje geprogrammeerd en daarna ga je steeds op de herhaalknop drukken.

Een simpel voorbeeld. Je ziet een kastje in je huis. Meteen gaat je 'bandje kastje’ draaien. Bij een bepaalde opvoeding kan dit zijn: Dat kastje is voor spullen, waar ik er niet teveel van moet hebben, want dat is materialistisch.  Het kastje moet mooi en degelijk zijn en moet passen bij mijn interieur. Ik moet dat kastje elke week schoonhouden, want mijn huis moet schoon zijn.

Vervolgens doe je onbewust een check in je hoofd, past dat kastje bij mijn bandje? Als dat zo is, voel je je goed. Maar o wee als je een afwijking constateert, dan voel je je rot. Dan wordt de commentaarstem kritisch. Je vindt dat je teveel spullen hebt, dat het kastje niet mooi of degelijk is, dat het niet past bij je interieur, dat er stof op ligt en je deze week niet schoongemaakt hebt.

Dit zet je vervolgens aan tot corrigerend gedrag. Dan ga je het kastje uitruimen of schoonmaken, of gaat een ander kastje kopen. Je wilt dat nare gevoel dat je bandje, de waarneming en interpretatie ervan, opriep kwijt. Dus je gedrag wordt bepaald door je bandje.

Het opnemen en afspelen van je bandjes gaat continu door, meestal volkomen onbewust. Daar zit de bottleneck. Je brein komt steeds voller te zitten met informatie waar je niet eens over nagedacht hebt. Die soms helemaal niet prettig is voor je. Je hebt niet geleerd op de wissenknop te drukken.

Probeer eens te onderzoeken wat de inhoud van je verschillende bandjes is. Wees kritisch naar de inhoud. In het voorbeeld van 'bandje kastje' kan je je afvragen, is dat kastje eigenlijk wel lelijk? Heb ik misschien een smaakidee op mijn bandje  gezet dat van familie komt of is ingegeven is door reclame? Als je die opname niet wilt, als deze je onnodig ongelukkig maakt, druk je op de wissenknop. Die wissenknop gebruik je vooral voor angstige en oordelende opnames. Dat kan letterlijk door tegen jezelf te zeggen, ik wil die opname niet meer, wissen!

Let goed op bij alles wat je wordt verteld door mensen, live of via media, want hiermee wordt je bandje opgenomen. Dat wordt later automatisch afgespeeld, inclusief alle associaties van die mensen. Druk eens op de wissenknop, zodra iemand iets vertelt dat angstige of oordelende associaties koppelt aan een bepaald begrip. Dat is heel handig met bijvoorbeeld roddels. Dat programmeert je 'bandje persoon X' op een onprettige manier. Druk op de wissenknop. Zeg of denk: Dank je, maar dat zie ik anders. Of dank je, dat is niet mijn eigen ervaring met die persoon, ik wis die informatie.

Onze bandjes worden ook collectief geprogrammeerd via nieuws en sociale media. Een recent voorbeeld is het virus. Door de voortdurende herhalingen van alle informatie, wordt ons bandje ‘virus’ gecreëerd of aangepast. Wees kritisch naar de inhoud. Druk vooral  de wissenknop als het om angstige en oordelende opnames gaat. Dat zijn er nogal wat als het om 'bandje virus' gaat. Je ziet onder meer dat corona-angsten ten onrechte aan verkoudheidsvirussen worden gekoppeld, terwijl die associatie niet klopt. Die kan je wissen. 

De inhoud van je brein is vaak een gigantische wirwar van opnames. Je brein is als een enorme computer, die eens flink opgeschoond moet worden. Dus wis negatieve informatie zodra je die ontdekt, zodra dat bandje het afspeelt voor jou. Ofwel, zodra het bij je bovenkomt.

Druk ook vaker de wissenknop als je informatie krijgt die niet prettig is, oordelend of angstig. Zorg dat die niet eens opgeslagen wordt. Druk meteen op de wissenknop!


In : Creëer je eigen werkelijkheid. 


Tags: denken  commentaarstem  programmering  wissenknop 
 
 

Make a free website with Yola