Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Corona, cultuurverandering

Posted by Renée Merkestijn on Saturday, April 11, 2020 Under: Omgaan met verandering

Corona, cultuurverandering

We zitten mogelijk in een grote cultuurverandering. Cultuur houdt een bepaalde manier van denken in. Ons idee van 'de wereld zit zo in elkaar en dat is de waarheid', wat zich vertaalt in manieren van handelen en afspraken. Denkpatronen en gedragspatronen gaan samen.

In de Middeleeuwen had men een andere cultuur dan in de Renaissance. In de Middeleeuwen werden de mensen anders opgevoed dan in de Renaissance. Ze dachten en deden anders. Voor beide culturen was dit 'de waarheid van het leven'. Een andere manier van leven is onvoorstelbaar als je in die cultuur leeft.

We zijn allemaal in een bepaalde cultuur opgevoed en nemen de bijbehorende denkpatronen en gedragspatronen nu eenmaal over. Dit is wie je bent, dit is hoe de wereld in elkaar zit, het is wat je gewend bent. Dat is onze waarheid van het leven.

Nu verandert cultuur altijd, geleidelijk dan wel plotseling, bijvoorbeeld door een nieuwe stroming of een onverwachtse ontdekking of crisis, waardoor mensen uit hun oude denk- en gedragspatronen worden gestoten. Denk aan de hippiebeweging. Denk aan de ontdekking dat de wereld niet plat maar rond was. Denk aan 9/11. Zo'n cultuurverandering gaat met weerstand gepaard. Mensen houden nu eenmaal graag aan het oude vast en reageren vaak met angst en weerstand op verandering.

We worden door deze Corona crisis waarschijnlijk voor een grote cultuurverandering gesteld. Dat is niet makkelijk. Mensen persoonlijk, maar ook instituten en bedrijven hebben hun denken en gedrag op de bestaande culturele waarheden hebben gebaseerd. Eerst proberen we misschien door te gaan op de oude weg. Sommigen willen meegaan met de verandering, maar worden dan soms verwijtend 'andersdenkend' genoemd. Mensen houden zich nu eenmaal graag vast aan de bestaande cultuur; aan onze waarheden, denkpatronen, gedragspatronen. Dit is veilig en bekend. Cultuurverandering, een grote omslag erin, maken we nu met zijn allen mee. Dus jijzelf en je wereld gaan veranderen. Onderzoek eens welke waarheden je van je cultuur hebt opgenomen in je denken en doen. Kijk waar die zullen veranderen of wellicht beter zouden kunnen veranderen. Stel je in op verandering, want het leven is verandering. Wees er niet bang van. Je kunt anders denken en doen en dan vergaat de wereld echt niet, alleen de wereld zoals je hem kende. Er wordt een nieuwe wereld, een nieuwe cultuur, een nieuwe waarheid geboren.

In : Omgaan met verandering 


Tags: corona  cultuur  cultuurverandering  weerstand 
 
 

Make a free website with Yola