Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Corona focus maakt je gestrest en ziek!

Posted by Renée Merkestijn on Monday, October 12, 2020 Under: Stress en stresshantering

Corona focus maakt je gestrest en ziek!

Stress is een mechanisme waarbij je lichaam zich bij gevaar klaarmaakt om te kunnen vechten, te vluchten en lukt dat niet, dan verstart het lichaam. Je lichaam verhoogt de bloeddruk, doet je hart harder pompen, maakt je superalert, zet je spijsvertering op een laag pitje, richt je brein puur op het gevaar en veel energie waarover je lichaam normaal gaat naar spieren. Je kunt nergens anders aan denken, je brein gaat in een primitief standje. Als je het gevaar ‘overleeft’ heeft je lichaam veel tijd nodig om te herstellen, want er is veel energie verbruikt. Je lichaam en immuunsysteem raken van stress sterk ondermijnd en je wordt gevoeliger voor ziekte.

Gevaar is voor je brein niet alleen fysiek gevaar, maar ook als je identiteit wordt aangevallen, als je er sociaal niet bij hoort of geïsoleerd raakt. Zelfs door ingebeeld gevaar, door er alleen maar over te denken. Het zien van  gevaren op televisie of in een film roept net zo goed het stressmechanisme op.

Als je het bovenstaande leest, snap je dat de voortdurende focus op het coronagevaar enorm veel stress oproept. Je ziet en hoort niet anders op tv en nieuws en social media, in gesprekken is het vaak het enige gespreksonderwerp. Dat ondermijnt je gezondheid door alle stress die dit oproept.

Dat niet alleen, de stressreacties zelf kunnen  extra problemen veroorzaken. Degenen die met vechten reageren op stress, krijgen een kort lontje en zullen vaak de mensen om zich heen als de oorzaak van het gevaar zien en bestrijden en creëren meer gevaar en raken zelf uitgeput. De vluchters gaan in hun huis zitten en vermijden gezonde bezigheden zoals buiten wandelen, gaan vaak de stress dempen met snoep of drank en verhogen de risico's. De mensen die verstarren, voelen zich machteloos en kunnen zelfs depressief worden.

Je komt in een vicieuze cirkel terecht als je niet bewust iets tegen die coronostress gaat doen. In het kort hoe je dit voor jezelf kan aanpakken, hoe je de stress kan vermijden of verminderen.

·        Stressvolle input verminderen. Stel jezelf niet bloot aan de enorme toevloed aan informatie die je brein op gevaar attendeert. Dus kijk niet teveel tv of nieuws over corona, praat over andere dingen dan corona alleen. Kijk hooguit naar dat wat voor jou persoonlijk en je directe omgeving belangrijk is, niet naar alle ellende van de hele wereld. Daar kan je persoonlijk niets aan doen, wat verstarring kan oproepen. Vermijd discussies waar mensen in een sterk vecht- en vluchtstandje verkeren, zodat je daar niet in meegezogen wordt. 

·        Ontladen van stress. Stress moet ontladen worden. Beweging is een van de belangrijkste manieren, ga pittig wandelen, springen, dansen, stampen om de spanning kwijt te raken. Want dieren raken stress kwijt door hun fysieke vechten of vluchten, of door te bibberen na verstarring, maar wij blijven gewoon zitten en raken stress niet kwijt. Probeer na het ontladen tot rust te komen door ontspanning, yoga, een dutje, maakt niet uit, alles om je lichaam te laten herstellen.

·        Op plezier focussen. Stress is een negatieve energie, het voelt bijzonder slecht en haalt je lichamelijk en geestelijk onderuit. Daarom is het goed je brein bewust op positieve zaken te focussen. Dus doe dingen waar je van geniet. Wees creatief, lees een positief boek, ga de natuur in, beweeg, kijk positieve en gezellige films, maak je huis gezellig. Alles waardoor jij je lekker voelt. Als jij je goed voelt, ben je ook weer minder gevoelig voor stress.

·        Op gezondheid focussen. Een gezond leven maakt je lichaam en immuunstelsel sterker, zodat je minder vatbaar bent voor ziekte en stress. Dus beweeg regelmatig, eet gezond, vermijd belastende en giftige stoffen, vermijd straling van apparaten. Realiseer je dat onze maatschappij niet zo gezond is ingericht en breng voor jezelf stapsgewijze verbeteringen aan. Ga bijvoorbeeld vaker biologisch eten in plaats van voeding uit de fabriek of doe elke dag een paar gymoefeningen.

Ik hoop dat dit stukje je helpt om beter met deze coronastress om te gaan. Want hoe groter de stress, hoe vatbaarder we worden. En hoe groter de stress, hoe meer we in ongezond gedrag terechtkomen. 


In : Stress en stresshantering 


Tags: coronastress  stress  input  gezondheid  verbeteren  rust 
 
 

Make a free website with Yola