Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Corona, menselijk lijden en het spirituele sausje

Posted by Renée Merkestijn on Tuesday, April 14, 2020 Under: Omgaan met verandering

Corona, menselijk lijden en het spirituele sausje


Het 'ego' kan spiritualiteit vaak alleen begrijpen vanuit de ervaring van afscheiding, angst, dualiteit en oordeel/veroordeling. Dit leidt helaas vaak tot ontkenning van het menselijk lijden, tot veroordeling van het aardse bewustzijn en zelfs tot veroordeling van andere mensen. Denk aan opmerkingen:

·         Je lijdt wel, daar moet je boven staan, het aardse leven is een illusie.

·         Je gaat wel dood, maar de dood is slechts een transformatie naar een betere dimensie.

·         Mensen die lijden, zijn niet spiritueel bewust.

·         Het lijden dat je ervaart, is een spirituele les.

·         Het hogere bewustzijn is goed, het  lagere bewustzijn is slecht.

·         Ik ben spiritueel bewust en dus beter dan degene die niet spiritueel bewust is.

·         Als je spiritueel bent, verdwijnt het lijden volledig en ervaar je alleen nog maar leuke dingen.

Kun je zien dat dit de ego-interpretatie van spiritualiteit is, dat het ego een spiritueel sausje creëert? Dat hij er een mooi sausje overheen giet, dat het lijden ontkent en kwijt wilt raken en mensen veroordeelt?  

Wat het ego mist, is dat er geen afscheiding is tussen de verschillende niveaus van energie en bewustzijn. We zijn als mens een mix van alle niveaus van energie en bewustzijn tegelijk, van hoog tot laag. Het ene niveau is niet beter dan het andere, want alles is één. Het is niet de bedoeling je lagere energie kwijt te raken en alleen in hogere energie te leven. Als je werkelijk jouw lagere energie kwijt zou raken, was je simpelweg dood. Het gaat om integratie van alle niveaus van energie en bewustzijn in jezelf.

Het ego maakt er liever een ‘of-of’ verhaal van dan een 'en-en' verhaal. Het ego maakt er graag een goed-fout verhaal van en stapt in vergelijking en oordeel. Het ego probeert aan het lijden te ontsnappen door in het bewustzijn van ‘laag naar hoog’  te vluchten en van vervelend naar leuk.

We kunnen alles ervaren vanuit de diverse standpunten tegelijk zonder ons met een van de twee te identifceren. We zijn nog gewend om ‘heen en weer te springen’ tussen het aardse en het spirituele in plaats van deze te integreren in onszelf. Omarm beide aspecten van jezelf, durf het leven te bezien vanuit zowel het aardse als het spirituele standpunt tegelijkertijd. Je bent nu eenmaal een multidimensionaal wezen.


In : Omgaan met verandering 


Tags: corona  lijden  spiritualiteit  ego 
 
 

Make a free website with Yola