Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Creditcard economie

Posted by Renée Merkestijn on Friday, September 16, 2022 Under: Maatschappij

Creditcard economie


Sinds de jaren 70 leeft de wereld op schuld, op een creditcard. Er wordt geld uit het niets gecreëerd en dat moet dan met rente worden terugbetaald. Daarom moet de inflatie altijd minimaal 2% zijn.

Inflatie ontstaat door scheppen van meer geld dan je hebt, je neemt krediet op. We hebben een creditcard economie. Wat we met dat geld meer kunnen produceren wordt economische groei genoemd. Maar het is vaak alleen groei van de hoeveelheid geld in omloop. Soms staat daar inderdaad productie tegenover, maar vaak leidt het alleen tot geld smijten en het creëren van bubbels in de aandelen- en huizenmarkten en onbeperkte verstrekking van overheidsleningen en -subsidies. Dan lijk je rijk te zijn, maar als de bubbel klapt, blijft alleen de werkelijke economische waarde over.

Als je van je creditcard leeft, kom je uiteindelijk in de problemen. Dat is nu wereldwijd aan de hand. We hebben via geldschepping onze schulden zo hoog op laten lopen, dat we het niet meer terug kunnen betalen. Dit zorgt ook voor snel  stijgende inflatie, in wezen is inflatie een verborgen vorm van afbetalen van je schulden. Want je geld krijgt zijn werkelijke waarde terug, je geld blijkt veel minder waard dan je dacht. Door onze creditcard, hebben we onszelf rijk gerekend.

Het gevolg is dat eerst de gewone mensen in de problemen komen door inflatie. Tevens degenen die onbeperkt geld creëerden, zoals overheden, banken, grote bedrijven, beleggers, wat weer wordt afgewenteld op de gewone mensen. Als de overheid failliet gaat, de bank omvalt, de grote bedrijven stoppen met produceren, beleggers geen geld meer in de reële economie steken, is er geen geld meer en worden we armer.

De mogelijkheden om te verdienen vallen weg, het leidt tot banenverlies, tot recessie. We moeten echter nog steeds via belastingen en inflatie de schulden terugbetalen, al hebben we minder geld. Je zag dat indertijd in Italië gebeuren. De overheid leende teveel geld , maar de gewone mensen werden de dupe. Kortom, doordat de grote spelers op de markt jarenlang hun creditcard onbeperkt hebben gebruikt, moeten de gewone mensen het bezuren.

Het is mooi dat de overheid mensen met overheidsgeld probeert te helpen. Maar besef wel: het is of belastinggeld ofwel je eigen geld, of opnieuw geldschepping als ze geld ervoor lenen. Het is opnieuw geld opnemen van de collectieve creditcard. Het moet uiteindelijk worden terugbetaald door jezelf, of via belastingen of inflatie.

De enige oplossing bij inflatie en recessie is zuinig leven. Ook als je een overheidsextraatje krijgt voor energie of voeding. Gebruik je geld voor dingen van werkelijke waarde, voor dingen die je echt nodig hebt of direct kunt gebruiken, of voor dingen die lang hun waarde blijven houden. Probeer in verband met stijgende prijzen voorraad aan te leggen. Steek jezelf vooral niet onnodig in de schulden of gokken met je geld.

 


In : Maatschappij 


Tags: creditcard  inflatie  schuld  overheid  armoede 
 
 

Make a free website with Yola