Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Cyclisch of lineair?

Posted by Renée Merkestijn on Saturday, May 25, 2024 Under: Omgaan met verandering

Alles in de wereld verloopt cyclisch, alles komt en gaat in herhalende patronen. Niet alleen in de seizoenen, maar ook in denkstromingen. Koude perioden en warme perioden op aarde wisselen voortdurend af. Centraliseren, decentraliseren in het bedrijfsleven wisselen af. Conservatief en progressief wisselen af in de politiek. Geluk en ongeluk wisselen af in je leven. Om er een paar te noemen .

In het lineaire denken, wordt een bepaalde trend in rechte lijn doorgetrokken tot in het extreme. Van dat idee van extremiteit worden we bang, terwijl er in werkelijkheid altijd een tegengestelde beweging in werking treedt na verloop van tijd. Angst is daarmee verloren levensenergie. De lineaire denker probeert het tij te keren, maar vergeet dat hij daarna weer bang zal worden voor het andere uiterste, omdat hij in gedachten die lijn ook weer doortrekt.

Onze angst voor het extreme uit zich bijvoorbeeld in:

  • ·       Als het klimaat alleen maar opwarmt of alleen maar kouder wordt, zullen we uiteindelijk verbranden of bevriezen.
  • ·       Als we eindeloos centraliseren, komt alle macht van de wereld bij één persoon te liggen. Als we eindeloos blijven decentraliseren, ontaardt alles in chaos.
  • ·       Als we steeds conservatiever worden, verliezen we onze creativiteit en vrijheid. Als we almaar progressiever worden, wordt het anarchie.
  • ·       Als we eenmaal ongelukkig zijn, zal dat eeuwig duren en sterf je van verdriet. Als we eenmaal gelukkig zijn, zal dat eeuwig duren en kom je in een hemel op aarde.

Niets blijft eindeloos doorgaan in één van de richtingen. Er komt altijd een keerpunt, een nieuwe fase de andere kant op.

In plaats van bang te worden en uit alle macht tegen de overheersende beweging in te gaan als deze jou niet bevalt, is het handiger flexibel te blijven, je aan te passen aan de huidige fase en je voor te bereiden op de volgende fase.  Besef dat het na verloop van tijd alles weer zal veranderen en leer met beide fasen om te gaan, in plaats van een van de twee te bestrijden.


In : Omgaan met verandering 


Tags: lineair  cyclisch  angst  extreem  beweging  richting 
 
 

Make a free website with Yola