Spiritualiteit, HSP en Lenormand

De wetenschap zegt het

Posted by Renée Merkestijn on Friday, June 24, 2022 Under: Maatschappij

De wetenschap zegt het

In wetenschap doen mensen voorstellen over hoe de fysieke werkelijkheid eruit ziet. Soms heel verschillende voorstellen. Dat gaan ze dan allemaal nader onderzoeken, ze gaan er zogezegd over steggelen. Uiteindelijk bereiken ze consensus over hoe de werkelijkheid er naar alle waarschijnlijkheid uitziet. Totdat iemand met een ander voorstel komt.

Als er tegenstrijdige meningen zijn, dan is de wetenschap nog niet ‘uitgesteggeld’ met elkaar, dan is er geen consensus bereikt. Al doen ze graag voorkomen dat dit wel zo is. Dan wordt er gezegd, de wetenschap zegt het.

In wezen is er tot consensus wordt bereikt geen enkele zekerheid. Dan zijn alle opties open, dan zijn alle voorstellen gelijkwaardig en onderzoekswaardig. Als die zekerheid (consensus) wordt bereikt, heb je de kans dat er weer iemand opstaat met een nieuw voorstel. Dan gaat het gesteggel opnieuw beginnen.

In wezen is wetenschap niet anders dan  voortschrijdend inzicht, via model gesteggel. En dat geeft niet, maar wees er dan eerlijk over. Zet  wetenschap niet op een voetstuk, alsof ze het allemaal weten. De uitspraak 'de wetenschap zegt het' duidt op voorstellen die nader moeten worden onderzocht. Maar ze worden vaak vroegtijdig gepresenteerd als consensus, als de waarheid. Zelfs onderzoeken die nog niet peer reviewed zijn, worden gepresenteerd als wetenschappelijke waarheid, niet als gewoon nog een voorstel over hoe de fysieke werkelijkheid er uit zou kunnen zien.

Nu gelooft ieder mens dat zijn visie de waarheid is. Ook wetenschappers ontkomen niet aan dat idee. Dus zie alles wat als wetenschappelijke waarheid wordt gepresenteerd, gewoon aan als een van de vele visies die je mag onderzoeken. Want dat is waar wetenschap voor bedoeld is, om via onderzoek meer te leren over onze wereld. En we zijn nog lang niet uitgeleerd. De wetenschap kan omdat het een leerproces is, alleen maar voorlopige uitspraken doen.

 

 

 

 


In : Maatschappij 


Tags: wetenschap  waarheid  onderzoek  consensus 
 
 

Make a free website with Yola