Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Down of boos tijdens corona?

Posted by Renée Merkestijn on Tuesday, May 5, 2020 Under: Omgaan met verandering

Down of boos tijdens corona?

Als je je down of boos voelt, denk hier dan eens aan. Een mens voelt zich gelukkig als hij in vrijheid en autonoom kan kiezen voor een uitdagend doel, daar aktief naar kan streven, met een zelfgekozen tijdspad voor ogen.

In het begin kozen we bij corona en lockdown samen voor een doel, werd er allerlei aktie vereist en was het uitdagend. Het doel was zorgen voor de gezondheid van de ouderen, zorgen dat het systeem niet werd overbelast, zorgen dat je het in je persoonlijke situatie op orde kreeg. Maar het doel werd wel door de situatie opgelegd. In het begin leek de lockdown een paar weken te duren, maar nu wordt het tijdspad steeds onduidelijker.

Nu het langer duurt, komt de reactie. Kijk eens naar de definitie. Je hebt de coronamaatregelen niet autonoom of in vrijheid gekozen. Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat het je overkomt, dat je afhankelijk bent geworden van de omstandigheden. Je bent misschien nog wel aktief, maar gaat je steeds meer afvragen met welk doel en met welk tijdspad, wat de motivatie weghaalt. Je zit misschien ongemerkt te wachten totdat de maatregelen voorbij zijn, wat passief en lusteloos maakt. Dan komt er steeds minder uit je handen. Tegelijk vallen de oude doelen, bijvoorbeeld je werk, vaker weg door waarschijnlijke gevolgen van de crisis waar we nu zicht op krijgen.

Eigenlijk zeg je dan: 'ik ga uit nood iets doen en laat de duur van de omstandigheden afhangen. Ik weet namelijk niet tot wanneer, omdat ik dat niet bepaal. Eigenlijk wil ik iets anders doen en terug naar het oude, maar dat kan ik niet. Tot die tijd vul ik mijn tijd zo goed mogelijk, maak er het beste van.' Dan voel je je down. Maar het kan ook dat je boos wordt op de hele situatie.

Als je je beter wilt voelen, is het belangrijk dat je zelf bewust voor een doel en een tijdsduur gaat kiezen, omdat dit motivatie geeft en je in aktie doet komen. Kijk nog eens naar de definitie. 

Maak dus duidelijk wat je zelfgekozen doel is en kies daar een tijdspad voor. Geen vaag tijdspad zoals ‘zodra corona over gaat, misschien volgende week of de week erop, of misschien nog wat later’. Ook niet uitstellen met een ‘maar ik weet niet hoe lang het gaat duren, dadelijk wordt de lockdown opgeheven en kan ik hier niet meer doorgaan’. Nee, maak een stellige keuze voor jezelf.

Ik kies ervoor om me tot en met …………….. aktief te gaan richten op ………………

Bijvoorbeeld: ik kies ervoor om tot en met augustus of tot en met eind dit jaar, te richten op het vertimmeren van mijn huis, het schrijven van een boek, het aanleren van een nieuwe vaardigheid, het doen van een studie, het opvoeden van mijn kinderen, het versterken van mijn gezondheid, het creëren van een nieuw bedrijf, een sabbatical voor diepgaand zelfonderzoek, of een combinatie ervan. Het gaat dus om een bewuste keuze vanuit jezelf, met een zelfgekozen tijdspad.

Kan je zien, dat zo’n keuze en houding je motiveert, je meer energie geeft?


In : Omgaan met verandering 


Tags: corona  down  boos  doel  vrijheid  keuze  tijdspad  afhankelijkheid  motivatie 
 
 

Make a free website with Yola