Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Ego als gesloten denksysteem

Posted by Renée Merkestijn on Wednesday, March 31, 2021 Under: Omgaan met verandering
Het ego beziet de wereld vanuit vastomlijnde overtuigingen. Ongeveer dit: De wereld is gevaarlijk, dus om te overleven moet je aanval en verdediging toepassen. Je ziet binnen dit denksysteem anderen als vijand.

Als je de ander als gevaarlijk ziet, doe je vervelend tegen die persoon, ga je in de aanval of de verdediging. Die ander reageert daarop weer vervelend met aanval en verdediging. Dit versterkt in beiden het geloof dat aanval en verdediging nodig zijn. Zo houden we aanval en verdediging in stand. 

Het is als een soort zwarte doos van denken waarin je gevangen zit. Het wordt een cirkelredenering, ik moet aanvallen omdat de ander mij aanvalt. De enige uitweg is te zien, dat het hele gesloten denksysteem van aanval en verdediging de oorzaak van alle problemen is.

Onze politieke leiders staan vaak symbool voor ons collectieve denksysteem. Je ziet Biden Trump als gevaar bestempelen en Trump Biden als gevaar bestempelen en ze gaan allebei in de aanval en verdediging. Zo doen we het dus met zijn allen, elkaar als gevaar zien en in de aanval en de verdediging schieten. Ze laten zien wat wij doen. Zolang je een van de twee de schuld geeft van deze polarisatie, zit je er zelf in. Het denksysteem is gesloten.

Tijd om dat gepolariseerde denken eens los te laten en vanuit medemenselijkheid te gaan denken in plaats van mensen als vijand te blijven zien.

In : Omgaan met verandering 


Tags: polarisatie  ego  aanval  verdediging  politiek 
 
 

Make a free website with Yola