Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Ego en vijanden zien

Posted by Renée Merkestijn on Friday, March 29, 2024 Under: Relaties en communicatie

Het ego in de mens is altijd bang, omdat hij denkt dat hij alleen maar een kwetsbaar lichaam is. Zijn angsten wil hij niet onder ogen zien, maar projecteert ze op een ander. Die wordt dan de vijand, de schuldige van zijn angsten. Het ego redeneert dat als hij die vijand aanvalt of uitschakelt, zijn angsten verdwijnen. Maar omdat het een innerlijke angst is, verdwijnt die nooit. Dan ontstaat er een patroon, steeds maar opnieuw angst projecteren, vijanden aanwijzen en die weer aanvallen.

Dit egopatroon zie je overal terug, in de politiek, in het bedrijfsleven, maar ook in kleinere samenwerkingsverbanden. Het ego is meer bezig met vijandschap en aanvallen, dan met eenheid en overeenstemming.

Zolang we het ego in onszelf volgen, in diens angsten en vijandschap geloven, zal dit patroon zich blijven herhalen in het leven. Daarom wordt gezegd, je kan problemen niet buiten jezelf oplossen, want dit zijn allemaal projecties van je angsten. Je lost ze alleen op door te stoppen met projecteren.

Besef dat je wie dan ook als vijand of gevaar ziet, je ego bang is en zijn angsten projecteert. Of het nu projectie op je partner is of op een wereldleider. Het ego maakt je wijs, dat als de aanval op die ander lukt, je gelukkiger zal zijn. Maar je kan pas gelukkiger zijn, als je je angsten onder ogen ziet en niet meer projecteert.


In : Relaties en communicatie 


Tags: angst  projectie  vijandschap  aanvallen  ego  patroon. 
 
 

Make a free website with Yola