Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Energieslurpers - Ach-jee-ers.

Posted by Renée Merkestijn on Friday, August 31, 2012 Under: Relaties en communicatie

Een van de geniepigste energieslurpers is het ‘ach jee’ praten. Het lijkt vaak onschuldig, maar na afloop van een gesprek kan je je moe en gedeprimeerd voelen. Wat gebeurt er als je een ‘ach jee-er’ vertelt dat je grieperig bent?

‘Ik ben grieperig.’

Ach jee, wat ellendig voor je. Hoe komt dat? Heb je het al lang?’

‘Twee dagen,’ vertel je. ‘Ik heb een drukke tijd op werk gehad, dus mijn weerstand was wat laag. Voortaan beter op mezelf letten in drukke tijden.’

Ach jee. Dat je het zo vreselijk druk hebt op werk. Wat naar voor je. Die drukte hou je niet vol, hoor, als je zo doorgaat wordt het van kwaad tot erger.’

‘Ik heb mijn lesje geleerd,’antwoord je. ‘Eerst maar goed uitzieken, wat rust nemen. Dan is de griep zo over.’

‘Tja, ik hoop het voor je. Je ziet er zo beroerd uit. Je hebt het goed te pakken. Ach jee.  Met zo weinig weerstand duurt het veel langer dan een paar dagen. Wat ellendig voor je.’

De reactie lijkt te getuigen van medeleven, bezorgdheid en belangstelling. Waarom voel je je na zo’n gesprek vaak zieker dan daarvoor?

Wat ontbreekt in de reactie van de ach-jee-er zijn positieve, bemoedigende opmerkingen. Ook negeert de ach-jee-er jouw realistische en positieve reacties op moeilijkheden. De ach-jee-er benadrukt de nare dingen zoals ziekte, problemen, werkdruk.

In je eerste reactie constateerde je realistisch hoe de ziekte is ontstaan en hoe je dat wenst te voorkomen in de toekomst. Je hebt je lesje geleerd. De ach-jee-er erkent je inzichten niet, maar benoemt juist de drukke baan als een toekomstige bron van nog veel zwaardere ziekte.

In je tweede reactie zeg je dat je rustig uitziekt en ben je optimistisch over je herstel. De ach-jee-er negeert deze positieve houding, benadrukt hoe ziek je bent en vindt dat een spoedig herstel niet te verwachten is.

Als je het niet in de gaten hebt, zorgt zo'n ach-jee gesprek dat je je zieker voelt dan daarvoor. Het is niet bevorderlijk voor je herstel. Juist als je al ziek bent, of op een andere manier minder sterk in je schoenen staat, ben je gevoeliger voor dit soort negatieve mensen.

Je energie lekt weg, vandaar dat ik het energieslurpers noem.

Wat doe je daar nou aan?

Het is lastig je tegen dit soort ach-jee-mensen te verweren. Zeker omdat het oppervlakkig gezien overkomt als meelevendheid en bezorgdheid. Ze zouden waarschijnlijk zwaar gepikeerd zijn als je hun reactie benoemt als negatieve energie. Dan gaat de ach-jee-er je wellicht verwijten dat de griep je wel heel erg chagrijnig en negatief maakt. Wat dan wel?

Zodra je het merkt, kan je het beste het gesprek kort houden en de negatieve opmerkingen negeren. Het gaat erom dat jij je energie handhaaft en positief blijft. Daarbij zit je niet op discussies of conflicten te wachten. Neem op een vriendelijke manier afstand: ‘Lief dat je je zorgen maakt om mij, dank je wel. Ik ga nu mijn bed in, als je het niet erg vindt. Tot ziens!’

Als je het niet tijdig merkte en na afloop van het gesprek uitgeblust bent, kijk dan eens of je een ach-jee-er voor je had. Troost jezelf met: 'Ach jee, het was een ach-jee-er! Lesje geleerd.' Lach er vervolgens hartelijk om! Dan heb je gelijk je energie weer terug.

 

In : Relaties en communicatie 


Tags: relatie  energie  energieverlies  negatieve mensen  energieslurpers 
 
 

Make a free website with Yola