Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Externe centra en innerlijk centrum

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, July 13, 2014 Under: Zelfkennis
Covey benoemt een aantal externe centra waar vanuit jij je leven leeft, waarmee jij je identificeert. Dit bepaalt je gevoel van veiligheid en daarmee definieer je meteen je zwaktes.

Die externe centra kunnen zijn: partner, familie, geld, werk, bezit, plezier, vrienden, vijanden, kerk, jezelf. Extern zegt het al, je zoekt het buiten jezelf, niet in je innerlijke centrum. 

Zolang je het buiten jezelf, buiten je eigen innerlijke waarden en de natuurlijke principes blijft zoeken, voel jij je niet veilig in het leven, want externe factoren heb je niet in de hand. Als je vrienden georiënteerd bent en je raakt een vriendin kwijt, dan voel je je onveilig en ongelukkig. Je bent vaak ook heel druk op dit vriendenvlak, al je tijd en energie gaat erin zitten en je verliest de andere levensgebieden sneller uit het oog.

Het geeft de neiging voortdurend verder te zoeken en oplossingen te bedenken in iets anders van hetzelfde. Als je werk georiënteerd bent en je werk je niet bevalt, ga je op zoek naar een andere baan, en een volgende en nog een volgende, want daar denk je dan veiligheid te vinden. Maar veiligheid zit daar niet, maar in jezelf. 

Welke centra bepalen jouw veiligheid en hoe zou je de veiligheid innerlijk kunnen vinden?  Dat is een manier om anders met het leven om te gaan dan veel van ons hebben aangeleerd. Daar kijken we in de cursussen en retraites ook naar.

Enig idee waar jouw externe oriëntatie zou kunnen liggen?

In : Zelfkennis 


Tags: covey  veiligheid  intern  extern  innerlijk centrum  identificatie  rol  zwakte 
 
 

Make a free website with Yola