Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Gevaar van conformisme

Posted by Renée Merkestijn on Thursday, January 14, 2021 Under: Omgaan met verandering

Gevaar van conformisme

In heel de wereld zie je dat de grootste groep mensen zich conformeert aan een bepaalde manier van denken over wat er gebeurt of moet gebeuren in de wereld. Er is een soort status quo bereikt. De kleinere groep andersdenkenden wordt door de grote groep verketterd.

Gevolg is dat de vrijheid van meningsuiting en het respect voor andere meningen overboord gaat. Dit zie je in het klein terug in opmerkingen als: dat is fakenews, je leest de verkeerde kranten, je luistert teveel naar sociale media, je kent de feiten niet of dat wat je zegt, daar weet ik niets van. Een stap verder gaat het als mensen als complotgek worden betiteld. Of als ze protesteren als een agressieve gek of vijand van de groep of staat worden uitgemaakt en aldus behandeld.

Dit is een heel enge ontwikkeling. De geschiedenis laat zien dat elke vorm van groepsdenken, van conformisme,  uiteindelijk tot dictatuur leidt, tot onderdrukking van de kleinere groep andersdenkenden. Alle dictaturen zijn met dit soort verwijten begonnen. Dan zullen leiders opstaan die dit groepsdenken tot wet gaan maken en protesten actief onderdrukken.

Conformisme lijkt veiligheid te bieden, maar in wezen beperk je de creativiteit en kritische denken van mensen. Het vervangt vrijheid van meningsuiting door angst, controle en voorschriften. Dit kan leiden tot een dictatoriale staat, waarin actieve onderdrukking van andersdenkenden normaal wordt gevonden. De voorbeelden van dictaturen kennen we allemaal.

 

 

 

 


In : Omgaan met verandering 


Tags: conformisme  vrijheid  meningen  dictatuur  creativiteit 
 
 

Make a free website with Yola