Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Goed en kwaad

Posted by Renée Merkestijn on Monday, November 30, 2020 Under: Creëer je eigen werkelijkheid.

Goed en kwaad

We zijn allemaal opgevoed met het idee dat er goede en slechte mensen zijn. Door die gedachte gaan we onszelf en anderen beoordelen, ze indelen in goed of kwaad en als zodanig behandelen. Als ik denk dat de ander de slechterik is, dan ga ik die ander aanvallen of uit de weg. Als die ander hetzelfde denkt over mij, doet hij dat ook. Zo ontstaan alle conflicten.

De gevolgen ervan lijken ons in ons gelijk te bevestigen dat er goede en slechte mensen bestaan. Maar we hebben slechts ons eigen denken in goed en kwaad tot realiteit gemaakt. Overtuigingen, zowel de positieve als de negatieve,  maken zichzelf nu eenmaal waar, worden realiteit in ons leven. We projecteren ons geloof in goed en kwaad op de wereld. Collectief zijn we in deze goed-kwaad gedachte gevangen en creëren daarmee collectief een overeenkomende realiteit. 

Op het moment dat je ziet dat deze gedachte de oorzaak is van het ontstaan van goed en kwaad, ga je anders reageren en creëer je een realiteit waarin vrede ontstaat. Want zonder goed en kwaad is er slechts eenheid en vrede.

Dit geloof in goed en kwaad kent veel uitingen, zoals bijvoorbeeld:

·         * Je ziet de ander als vijand, dus valt aan of wilt niets met hem te doen hebben. Daardoor voelt iedereen zich onveilig en ongelukkig.

·         * Je bent bang dat de ander het beter zal krijgen gaat de concurrentie aan. Je doet doet de ander zo nodig tekort en vergoelijkt dit met de ander is slecht of hij had ook zo moeten handelen, eigen schuld.

·       * Je denkt dat jezelf niet goed genoeg bent. Je trekt je uit het leven terug of probeert jezelf eindeloos te bewijzen goed genoeg te zijn. Met beide opties ondermijn je jezelf.

·        * Je voelt jezelf slecht, alleen, onveilig of minderwaardig en compenseert dit op honderden manieren, bijvoorbeeld via geld, bezit, reizen, eten, status. Maar het nare gevoel verdwijnt niet, want je hebt de oorzaak niet aangepakt.

De enige remedie is te zien dat het hele idee van goed en slecht je aanzet tot het gedrag dat lijden veroorzaakt. Lijden is er, omdat we geloven dat goed en kwaad bestaat. Daar gaan we ons naar gedragen en  maken  het waar in onze dagelijkse realiteit. Dit blijft doorgaan, totdat we gaan inzien dat het hele idee van goed en kwaad de oorzaak is van alle ellende. De oorzaak van goed en kwaad zit in onszelf, in ons eigen geloof daarin.

We kunnen alleen vrede krijgen als we in vrede geloven en onze oordelen loslaten, als we ons denken in goed en kwaad loslaten. Als je vredig gaat denken, zal je vrediger leven. Als we het  allemaal doen, ontstaat er een vrediger wereld.

Dit geloof in vrede zal leiden tot bijvoorbeeld:

* Je ziet de ander als gelijkwaardig en waardevol, waardoor je vredig met elkaar omgaat.

* Je gunt de ander net zoveel als jezelf en bent bereid elkaar zo nodig te steunen.

* Je vindt jezelf waardevol en ontwikkelt je unieke talenten om daarmee een bijdrage te zijn voor de wereld en wordt daar ook om gewaardeerd.

* Je voelt je tevreden met wat je hebt omdat je innerlijk tevreden bent.

Ik hoop dat we allemaal snel tot het besef komen, dat een vredige wereld begint met vredige gedachten.

 


In : Creëer je eigen werkelijkheid. 


Tags: goed  kwaad  vrede  conflict  realiteit 
 
 

Make a free website with Yola