Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Griep en vaccins

Posted by Renée Merkestijn on Tuesday, October 12, 2021 Under: Healing

Griep en vaccins

Vandaag stond in de krant (DvnN 12 oktober 2021), dat we volgens Van Dissel niet alleen collectief moeten vaccineren tegen Covid, maar ook tegen de griep (Influenza). Want griep is volgens hem bijna net zo gevaarlijk als Covid. Covid geeft 20.000 doden per jaar, influenza 16.000 doden per jaar volgens dit artikel.  Dit is ongeveer 10-12% van alle sterfte in Nederland, want het landelijk sterftecijfer is 168.000 per jaar. Ter vergelijking. De meeste mensen in Nederland sterven aan hartziekten (25%, dus 42.000 mensen per jaar) of kanker (30%, dus 50.400 mensen per jaar).

De vraag die je met elke ziekte en ook met griep moet stellen  is: Wat is een griep, wat is de oorzaak en wat zijn de gevolgen en waar loop ik risico om te sterven?

De griep betekent dat jouw lichaam een influenza virus ontdekt (infectie), keihard aan de slag gaat dit virus te bestrijden, wat met symptomen als snotteren, pijn en koorts gepaard gaat. Pas als we de symptomen hebben, noemen we het de griep. Na het leveren van die strijd herkent je lichaam gelijksoortige virussen en schakelt ze meteen uit, zonder dat je er veel van merkt. Dan ben je immuun. Je lichaam is normaalgesproken prima in staat met griepvirussen om te gaan en ondervindt daarom zelden of nooit schade. Schade ontstaat vooral als het virus niet goed wordt bestreden door je lichaam en teveel zijn gang kon gaan, of als je er bijvoorbeeld een longontsteking bij krijgt.

Als je lichaam verzwakt raakt of als je immuunstelsel slecht functioneert, kan je lichaam deze strijd met het virus niet aan en kan je in het ergste geval sterven. Een klein percentage van alle ernstige griepslachtoffer overlijdt. Niet alleen van de schade die een virus aanricht, maar vaak ook aan de hevige strijd die losbarst en je lichaam zwaar overbelast. Vooral mensen die oud en verzwakt zijn, lopen risico te overlijden, zo’n 90% van de overledenen was 60 jaar of ouder.

Oorzaak van infectie is niet zozeer het virus, maar een zwakte in je gestel, waardoor het virus makkelijker toegang krijgt en de bestrijding van het virus te zwaar is voor je lichaam of niet voldoende in staat is schade te voorkomen.

De eerste en belangrijkste vorm van bestrijding van infecties is de oorzaak wegnemen, wat niet anders betekent dan gezond leven. Als je jarenlang gezond hebt geleefd, blijft je gestel langer sterk als je ouder wordt. Je hebt als je gezond bent geen middelen nodig om virusinfectie te voorkomen of te bestrijden, je lichaam kan het prima zelf aan. Dit betekent natuurlijk niet dat je jouw lichaam moet overbelasten door allerlei risico’s te nemen, al kan je lichaam incidenten goed aan.

Uiteindelijk worden we ouder en/of zwakker en komen zogezegd in fase 2, de kwetsbare fase. Dan dien je méér te doen om gezond te blijven. Dus extra op je gezondheid letten en eventueel middelen gebruiken om je immuunstelsel te versterken, zoals bijvoorbeeld vitaminepillen slikken. Als de kwetsbaarheid erg groot is geworden, komen hier vaak hulpmiddelen als medicijnen en vaccins bij, die via de zorg worden verstrekt.

Als het voorkomen van ziekte door zwakte of ouderdom niet meer lukt en je daadwerkelijk ziek wordt, kom je in fase 3. Je krijgt dan medicijnen die namens jou de strijd tegen de infectie leveren en/of de hevigste symptomen bestrijden, ook weer via de zorg. Mocht er schade zijn ontstaan, krijg je medicijnen om de functies die verloren zijn gegaan te compenseren. Na herstel van ziekte kan je terugvallen in fase 2 kwetsbaarheid of in fase 1 gezondheid.

De echt nare gevolgen van een griep vind je dus in fase 2 en 3, zowel de heftige symptomen als de eventuele schade. Tot op heden was het beleid bij griep dat je alleen deze twee groepen vaccineerde, kwetsbaren en zieken. Mede door de angst voor Covid, begint men zich opeens af te vragen of niet iedereen altijd moet worden gevaccineerd tegen griep.

Het is goed te begrijpen dat je die 16.000 doden per jaar wilt verminderen, maar we moeten daar wel kritische vragen bij blijven stellen en kijken of er geen andere mogelijkheden zijn.

·        * Als het zo belangrijk is, waarom wordt dan niet veel meer ingezet op gezond houden/maken van mensen? Waarom doen we relatief weinig aan bijvoorbeeld stress verminderen, meer bewegen, zorgen voor gezond eten in de schappen? Door hier aandacht aan te geven, verkleinen we de groep kwetsbare mensen en worden kwetsbare mensen minder vaak ziek. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het is helaas nog vaker ziekenzorg dan gezondheidszorg in Nederland.

·        * Waarom moeten we, anders dan voorheen, jongere en gezonde mensen vaccineren, terwijl deze een prima werkend lichaam hebben?  Dit kost daarnaast ook miljarden extra, terwijl we die miljarden effectiever kunnen inzetten om juist de kwetsbare en zieke mensen te beschermen en weer gezond te maken. Een griepprik kost pakweg 4 euro, dus bij 17 miljoen mensen kost dit 68 miljoen per jaar, plus je huisarts is hier maanden mee bezig.

·        * Kwetsbaren en zieken zijn een relatief kleine groep. Volgens het CBS is 15% van de mensen 65-80 jaar en 5% ouder 80, dus totaal 3,4 miljoen. Niet iedereen is daarvan trouwens kwetsbaar of ziek, dit zijn vooral mensen van boven de 70.  Van de 13,5 miljoen mensen jonger dan 65 heb ik geen cijfers van chronische ziekte, maar stel  1,4 miljoen mensen gaat  dan zijn in totaal 5 miljoen mensen kwetsbaar en 12 miljoen mensen gewoon gezond.

·        * Hoewel het waar is dat iedereen met griep de ander kan besmetten en je dus rekening moet houden met je medemens, is het onmogelijk te weten of je een virus bij je hebt als je geen klachten hebt. Het is onmogelijk elke dag 17 miljoen mensen op griep te testen. Evenmin kunnen kwetsbare mensen exact inschatten hoe groot hun kans op griep is. Je kunt dus alleen afspreken dat je zodra je klachten hebt voorzichtig bent met jezelf en anderen en zonodig extra vitamines of medicijnen neemt. Plus de kwetsbare en zieke mensen kunnen besluiten een vaccin te nemen.

Ik hoop dat ik zo enig perspectief heb geboden. Laten we vooral zorgen dat we gezond blijven en/of gezond blijven, door gezonder te leven. Laten we verder gewoon ons gezonde verstand gebruiken als we griepklachten mochten hebben. Plus schat je eigen risico’s zo goed mogelijk in, zonodig samen met een arts en neem dan zonodig een vaccin.

Laten we niet door de Covid angst die ons bijna twee jaar heeft beheerst, nu opeens bang worden voor een griepvirus dat al jaren onder ons is.  

 


In : Healing 


Tags: griep  influenza  vaccin  ziek  gezond 
 
 

Make a free website with Yola