Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Grote veranderingen? Stap voor stap!

Posted by Renée Merkestijn on Thursday, December 27, 2018 Under: Omgaan met verandering

Veel mensen willen hun leven flink veranderen en proberen dat in één keer te doen. Dit gaat meestal na een paar weken mis. Hoe komt dat? Mensen vergeten meestal dat:

a. als je iets ‘erbij’  wilt doen, zal je elders ruimte moeten maken. Ook als je alleen maar een patroon verandert, kost een nieuw patroon aanleren je meer tijd en zal je die tijd ergens vandaan moeten halen.

b. veranderingen in de hersenen neurologisch ingeprogrammeerd moeten worden. Dit kost tijd en energie en je dient rekening te houden met af en toe terugval, omdat oude patronen hardnekkig zijn.

c. je werkelijk gemotiveerd dient te zijn, dus vanuit intrinsieke waarden moet werken en niet vanuit angst, impuls, zelfkritiek, omdat anderen het willen of om bij anderen in de smaak te vallen.  

d. veranderingen vaak lichamelijke, emotionele en mentale reacties kan geven, die je ook zult moeten verwerken wil je succes hebben. En dat kan best heftig zijn.

e. je het stap voor stap dient aan te pakken, omdat het anders teveel ineens wordt en je het opgeeft, wat zonde is.

Als voorbeeld van iemand die alles in één keer wilt doen. Je besluit biologisch te eten en gooit in één klap het roer om. Je gaat opeens elke week naar biologische winkels, vaker en gezonder koken, schrapt koffie, koemelk, suikers en witmeel van je menu en gaat vlees minderen. 

Dit zal je zeker in het begin veel extra tijd kosten, die van je vrije tijd afgaat. Je komt moe van je werk en moet opeens uitgebreid koken en menu’s samenstellen met producten die je misschien niet eens kent. Je moet overal over nadenken, niets gaat meer vanzelf. Je krijgt mogelijk lichamelijke en emotionele reacties, bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen. Je merkt dat de verleiding groot is om een dagje over te slaan en geeft jezelf op de kop. Of je wordt bang dat je het niet kan en dan komen oude onzekerheden naar boven. Dit alles bij elkaar kan zorgen dat het je teveel wordt en je besluit te stoppen. Je vindt het te moeilijk, niet haalbaar en wordt er alleen maar gestrest van. 

Hoe kan het beter, met hetzelfde voorbeeld biologisch eten? Het belangrijkste is je motivatie, die moet van binnenuit komen en positief zijn. Bijvoorbeeld, als ik biologisch eet, voel ik me fitter en gezonder, wordt mijn weerstand groter en de smaak van de producten is beter, dus het is meer genieten. Herinner jezelf hier regelmatig aan. Een doel als afvallen is vaak een verborgen zelfkritiek en vaak ook extern gemotiveerd en gaat je dus niet helpen.

Vervolgens kijk je wat voor jou de eerste stap, makkelijke kleine stap zal zijn. Kies een kleine verandering om je motivatie hoog te houden en het herprogrammeren van patronen makkelijk te maken. Bijvoorbeeld in plaats van koffie neem je bamboekoffie,  of elke ochtend neem je een stuk fruit bij je ontbijt, of als je in je eigen supermarkt kan kiezen tussen gewoon en biologisch eten, koop je de biologische versie. 

Je zult merken dat het makkelijker gaat omdat het zo’n eenvoudige stap is. Ook de fysieke en emotionele reacties zullen minder zwaar zijn, kleine veranderingen geven minder hevige reacties. Het boodschappen doen kost niet eens meer tijd dan anders. Maar je zult wel al snel ervaren dat gezonder leven iets met je doet, al was het maar omdat je het lekkerder vindt.

Zo’n stap houd je een aantal weken vol, totdat het automatisch gebeurt, het een gewoonte is Dan pas neem je een volgende stap. Als die tweede stap weer een gewoonte is geworden, neem je de volgende stap. Neem er in totaal desnoods een jaar de tijd voor. Stap voor stap werkt gewoon het beste. Omdat de kans van opgeven vele malen kleiner is, zal je uiteindelijk sneller je doel bereiken dan je ooit had gedacht! En bij elk stapje voel je je trots op jezelf. Je kunt al je voornemens uitvoeren, maar kies een voor jou behapbaar tempo (behalve bij medisch gevaar vanzelfsprekend).

Stap voor stap heeft nog een bijkomend voordeel. Je zult gaandeweg met nieuwe en betere oplossingen komen dan je in eerste instantie had verzonnen. Je ontdekt nieuwe zaken en je visie groeit mee naarmate je verandert. Zeker met zaken die een grote impact op je levensstijl hebben.

Om als voorbeeld te dienen. Mijn stappen afgelopen jaar waren ongeveer dit: bamboekoffie, eigen brood bakken, droge producten als rijst en macaroni volkoren en biologisch kopen, verse geitenmelk, verse producten bij biologische winkels , minder maar gezonder vlees, vlees vervangen door biologisch vlees en vleesvervangers. Toen ben ik het reizen gaan beperken (ecologisch standpunt) door alle versproducten van lokale biologische boeren in een box te laten komen. Dit geeft minder kilometers dan wanneer elke klant naar de boer rijdt. En verser dan dat kan bijna niet. Het grappige is, dat het proces me door het reizen in eerste instantie meer tijd kostte, maar nu minder tijd, plus ik geniet meer en voel me beter.

Zo werkt het met elke grote levensverandering. Doe het altijd met de juiste motivatie en doe het stap voor stap. 


Meer weten? Hulp nodig bij een veranderingsproces van een healer en coach? Kijk dan eens op www.reneemerkestijn.com 

In : Omgaan met verandering 


Tags: verandering  stappen  doelen  biologisch eten  motivatie 
 
 

Make a free website with Yola