Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Hoe ervaren hooggevoelige mensen een ziek kind?

Posted by Renée Merkestijn on Saturday, May 18, 2013 Under: Hooggevoeligheid

Je kind is de hele dag ziek, zwak en misselijk en huilt van ellende. Elke ouder leeft met het kind mee en vindt daarbij de situatie vermoeiend zo’n hele dag. Maar hoe is het voor een hooggevoelige ouder in vergelijking met een niet-hooggevoelige ouder?

Een hooggevoelig mens krijgt via het zenuwstelsel de zintuiglijke prikkels sterker en genuanceerder binnen. Als een kind op één decibel huilt,  hoort een hooggevoelige ongeveer drie decibel. Als een kind misselijk is, ruiken ze dit drie keer zo sterk. Ze nemen meer nuances waar, horen dat het kind anders huilt dan een uur terug, voelen elke temperatuursverandering. Hooggevoelige mensen zien daarom zelden symptomen over het hoofd.

Een hooggevoelig mens krijgt via het zenuwstelsel ook de emotionele prikkels sterker en genuanceerder binnen. Als een kind pijn en verdriet heeft en Au roept, ervaart een hooggevoelig persoon dit emotioneel als AAAUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!  en voelen dit vaak in hun eigen emoties. Ze zijn mede daarom vaak empathischer en willen erg graag voor anderen zorgen.

Een hooggevoelig persoon is gericht op diepgaande verwerking. Ze onderzoeken de situatie uitgebreid, overwegen alle opties op basis van de grotere hoeveelheid nuances die ze waarnemen. Zeker in een nieuwe situatie (een onbekende ziekte of de eerste ziekte van een kind) kost dit veel energie. Voordeel is dat ze vaak beter voorbereid zijn op eventualiteiten.

Dit is een situatie die de meeste hooggevoelige mensen met wat kunst- en vliegwerk goed aankunnen, zeker als ze bekend zijn met hun hooggevoeligheid en daar rekening mee houden.  

Het  ‘probleem’ ontstaat als een hooggevoelig iemand overgeactiveerd raakt. Dit gebeurt als de ziekte van het kind lang aanhoudt, als er op andere gebieden al drukte of spanning was en als ze onvoldoende voor zichzelf zorgen. Ze schieten zogezegd in de stress, waarbij de stress ook nog eens heftiger wordt ervaren dan gemiddeld.

Kan je hiervan afkomen? Hooggevoeligheid is aangeboren bij 20% van de mensen. Het zenuwstelsel is echt anders! Je kan je fysieke en emotionele prikkelgevoeligheid niet verminderen. Je kan je natuurlijke diepgaande manier van verwerken niet veranderen. Als je die poging doet, bijvoorbeeld om niet van aanstellerij te worden beticht, raak je meestal verder van huis.

Je kan er wel goed mee leren omgaan. Het belangrijkste is overactivatie te voorkomen. Dit kan alleen door dicht bij jezelf te blijven. Zo kan je ook optimaal gebruik maken van de goede kanten van hooggevoeligheid, dit zijn bijvoorbeeld het leven diepgaander ervaren, diepgaander betrokken zijn en diepgaander weten.

Wil je ondersteuning bij omgaan met hooggevoeligheid, dan ben je altijd welkom voor een persoonlijk consult of voor een cursus hooggevoeligheid.

 

In : Hooggevoeligheid 


Tags: hooggevoelig  hsp  hoogsensitief  ziek kind  prikkels  emotioneel  zintuiglijk  overactivatie  overprikkeling  voordelen  stress 
 
 

Make a free website with Yola