Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Hoe van impasse naar inspiratie te komen?

Posted by Renée Merkestijn on Friday, April 26, 2013 Under: van impasse naar inspiratie

Impasse is het gevoel dat je in een doodlopende straat zit. Je hebt het niet naar je zin, je twijfelt aan ke leven, je wilt veranderen maar weet niet hoe je verder moet. Je hebt beide hersenhelften nodig om uit de impasse te komen en inspiratie te vinden!

Als je een impasse als vervelend benoemt, alleen maar zo snel mogelijk van dat rotgevoel afwilt, als je precies wilt weten wat je wilt en wel meteen, dan loop je het risico dat je – om van de ellende af te zijn - snelle oplossingen gaat bedenken. Snelle oplossingen zijn meestal de bekende paden, verzonnen vanuit de huidige (beperkte of beperkende) situatie. Zo gaat de  linkerhersenhelft te werk.

Beter is om het onprettige gevoel en het niet-weten te verwelkomen en te onderzoeken. Het is er niet voor niets. Iets in je leven strookt niet met wat je wilt. Zo geef je jouw gevoel en intuïtie de ruimte, wordt je creativiteit wakker. Zo zet je de rechterhersenhelft aan het werk.

Onderzoek wat je ongelukkig maakt. Is het verveling? Is het stress? Wat komt niet aan bod in je leven? Wat onderdruk je? Benoem het als gevoel, eigenschap of capaciteit.

Ga fantaseren over wat je leuk zou vinden, ook in termen als gevoel, eigenschap of capaciteit. Welke gevoelens zou je verwelkomen? Welke eigenschappen en capaciteiten wil je ontwikkelen? Laat je niet tegenhouden door gedachten als ‘dat kan ik toch niet’.  

Ga niet meteen concreet invullen. Je hoofd stapt graag over van ‘creatiever willen leven’ naar ‘oh, ik wil dus vaker schilderen’. Het bekende pad weer! Erger nog, meestal komt er achteraan, ‘je bent geen goede schilder’ en dan zit je weer vast. Zo raakt je inspiratie in één klap afgeserveerd.

Ga spelen met alle gevoelens, eigenschappen en capaciteiten die je in je leven zou willen hebben. Hoe zou het zijn als die er waren? Let op de momenten dat er iets ‘opborrelt’, je plezier en opwinding voelt. Het kan even duren, maar het moment komt vanzelf als je speelt (rechterhersenhelft) en je denkhoofd (linkerhersenhelft) even parkeert.  Dat is je inspiratie, dit zijn de vingerwijzingen naar een plezieriger leven.

Als je ontdekt wat je zou willen, bijvoorbeeld ‘meer creativiteit’, mag je hoofd weer meedoen. Dan maak je een lijstje met honderd manieren om meer creativiteit in je leven te brengen. Daar zit vast een idee bij waar je niet eerder op was gekomen. Op deze manier benut je beide hersenhelften optimaal.

In : van impasse naar inspiratie 


Tags: impasse  inspiratie  vastzitten  linkerhersenhelft  rechterhersenhelft  creativiteit  gevoelens  capaciteiten  eigenschappen 
 
 

Make a free website with Yola