Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Hoger en lager bewustzijn

Posted by Renée Merkestijn on Thursday, March 8, 2018 Under: Zelfkennis

De Nederlandse term bewustzijn kan verwarring geven. Het kan namelijk naar twee heel verschillende dingen verwijzen:

1. Bewustzijn in de zin van aards bewustzijn, verbonden met lichaam, voelen en denken. Ofwel bewustzijn van je dagelijkse functioneren. Vaak wordt dit ego genoemd of lager bewustzijn, het is je persoonlijikheid,  is verbonden met tijd en vorm. Hier zit je besef van uniek zijn, maar ook van afscheiding en daarmee angst. Het ego is bang, omdat het besef heeft van zijn tijdelijkheid, het ego sterft als het lichaam sterft.
2. Bewustzijn in de zin van tijdloos bewustzijn, vaak hoger zelf, hoger bewustzijn, presence, awareness of  consciousness genoemd. Dit is je hogere, tijdloze, vormloze bewustzijn, dat niet aan de aarde gebonden is. Hier zit je besef van eenheid met alle leven, hier zijn we gelijk en vredig.

Het lagere bewustzijn raakt vaak te sterk verbonden, gehecht of geïdentificeerd met het aardse ‘gedoe’. Het ego kan denken dat hij/zij slechts bestaat uit zijn lichaam, emoties en denken, de vorm en tijd. Tijd verstrijkt en alle vormen veranderen. Dit betekent dat je aardse lichaam en daarmee het  lagere bewustzijn ooit sterft. Daarom ervaart het ego angst en wil alles controleren.

Die angst verdwijnt als je besef krijgt van en in verbinding komt met je tijdloze bewustzijn.Het spirituele is eigenlijk in verbinding zijn met je hogere bewustzijn, daardoor vind je rust, de bevrijding van angst. Het betekent niet dat jij je aardse ervaringen moet afzweren. Je kunt je aardse bewustzijn ook ontwikkelen, maar raak niet met je ervaringen geïdentificeerd. Dan kom je weer in de angst terecht.

Het leven in besef van en verbinding met je hogere bewustzijn vraagt oefening, omdat het aardse bestaan ons soms zo kan opslokken, dat we vergeten dat er een tijdloos en vormloos bewustzijn is, wat hieraan ten grondslag ligt.

Meer weten? Kijk dan eens bij de HSP verdiepingscursus op de website www.reneemerkestijn.com


In : Zelfkennis 


Tags: hoger  lager  bewustzijn  ego  tijd  vorm  angst  zelf 
 
 

Make a free website with Yola