Spiritualiteit, HSP en Lenormand

HSP en de spiegel van problematische relaties

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, April 8, 2018 Under: Hooggevoeligheid

Veel HSPs zijn kwetsbaar ten opzichte van mensen die een ‘uitdaging vormen’ om het zo maar eens uit te drukken. Denk aan relaties met narcisten, slachtoffertypes, dominante of agressieve persoonlijkheden en pestkoppen.

HSPs blijven in dit soort relaties vastzitten, omdat ze in de valkuil van hun mooie kwaliteiten stappen. Valkuil betekent het woordje ‘te’ ervoor.  Ze worden dan te meelevend, te analytisch, te hulpvaardig, te sociaal, te zelf-reflecterend. Ze stellen geen grenzen en raken emotioneel en mentaal in dit soort relaties verstrikt. En na een tijdje raken ze vaak zwaar overprikkeld en uitgeput.

Een andere reden is, dat dit soort mensen iets van jou spiegelen. Vaak wordt spiegelen opgevat als ‘wat de ander doet, wil jij stiekem ook doen’, maar dat is onjuist en geeft een schuldgevoel. Het is niet zo dat jij alle aandacht wilt of de baas wilt spelen of anderen zou willen pesten. Dat is een verkeerd begrip van het spiegelprincipe.

Deze voor jou lastige mensen laten jouw verborgen overtuigingen zien. Het zijn de omgekeerde of tegenovergestelde overtuigingen van degene waar je problemen mee ervaart. Het zijn deze overtuigingen die worden getriggerd en ongemerkt worden versterkt door de ontmoetingen met de ander, waardoor je erin blijft hangen met alle kwalijke gevolgen van dien.

Een voorbeeld.

Een narcist heeft ongeveer de volgende overtuigingen. Ik ben oké, de ander is niet oké. Mijn behoeften gaan voor die van anderen. Anderen dienen in mijn behoeften te voorzien. Als er conflicten zijn, is het altijd de schuld van de anderen.

Wat zou dit zijn als je ze ‘omkeert’? Dan wordt het: Ik ben niet oké, de ander is oké. Andermans behoeften gaan voor die van mij. Ik dien in andermans behoeften te voorzien. Als er conflicten zijn, is het altijd mijn schuld. Komen deze laatste overtuigingen je bekend voor, HSP? Dit zijn de pijnpunten waarop een narcist vat op je krijgt. Dit zijn de negatieve overtuigingen die je mag ombuigen.

Nog een voorbeeld.

Een pestkop heeft ongeveer de volgende overtuigingen: Het is erop of eronder en dus zorg ik dat ik bovenop kom. Ik maak me groot en ik maak jou klein. Ik ben machtig en de ander is onmachtig.

Wat zou dit zijn als je ze ‘omkeert’? Dan wordt het: Het is erop of eronder en dus zorg ik dat ik altijd onderop blijf. Ik maak me klein en ik maak jou groot. De ander is machtig en ik ben onmachtig. Komen deze laatste overtuigingen je bekend voor, HSP? Dit zijn de pijnpunten waarop een pestkop vat op je krijgt. Dit zijn de negatieve overtuigingen die je mag ombuigen.

Het zijn je negatieve overtuigingen die maken dat je in het spel wordt gezogen en moeite hebt eruit te komen. Door dit ‘omkeren’ leer je waar de ingang zit en waar jij anders mag gaan denken over jezelf. Dit leidt tot meer innerlijke kracht en zo word je minder kwetsbaar voor problematische relaties. Het leert je ook nee te zeggen en voor jezelf op te komen en jezelf te gaan waarderen.

Renée Merkestijn is life coach en healer, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Meer informatie vind je op de website www.reneemerkestijn.com


In : Hooggevoeligheid 


Tags: spiegel  hsp  narcisme  pesten  overtuigingen  relaties 
 
 

Make a free website with Yola