Spiritualiteit, HSP en Lenormand

HSP en het heilige moeten

Posted by Renée Merkestijn on Monday, September 18, 2017 Under: Hooggevoeligheid

Veel HSP’s lijden onder de druk van 'het heilige moeten'. Ze moeten hun plichten doen. Ze moeten het goed of zelfs perfect doen. Ze moeten er zijn voor anderen en altijd meedoen met de anderen. Wat je werkelijk moe maakt, is het moeten, niet het doen. Moeten jaagt je op.

Moeten maakt moe!

Omdat HSP’s bevattelijk zijn voor de normen en verwachtingen van de maatschappij en van anderen, jagen ze zichzelf op. Nu doen bijna alle Westerse mensen dit, maar HSP’s zijn er gevoeliger voor en hebben sneller last van de consequenties in hun denken, emoties en lichaam. Ze raken overprikkeld.

HSP’s denken vaak dat er iets mis met hen is, als ze niet mee kunnen meekomen in het hectische leven. Terwijl er in werkelijkheid iets mis is met de overtuigingen in deze maatschappij, die op angst zijn gebaseerd.  

Mensen die veel moeten zijn bang. Bang dat er iets mis is of mis zou kunnen gaan als je niet perfect bent of niet presteert.  Dan word je niet gezien, niet beloond, raak je arm of eenzaam. Vul maar in. Er is druk van de buitenwereld om mee te doen.  Je ziet de reclame dankbaar gebruik maken van onze angsten. Dit leidt tot veel moeten.

Het plezier in de activiteiten zelf valt weg als je veel moet. Als je naar je werk moet omdat je geld moet verdienen een aanzien moet hebben, komt er dwang op te staan. Dan ben je niet plezierig aan het leven, maar aan het overleven en vechten. Als het je teveel wordt kan je als reactie vluchten of verstarren. Maar vechten, vluchten en verstarren duiden op een stressmechanisme.Niet alleen is je plezier weg, je gezondheid lijdt er onder. Je houdt het niet vol. Niet voor niets zijn er zoveel mensen ziek, geestelijk en lichamelijk. 

Hooggevoelige mensen worden eerder geconfronteerd met hun klachten, door hun prikkelgevoeligheid. Ze willen daar vaak vanaf, maar in wezen is het een waarschuwing dat je over je grenzen heengaat. Je lichaam vertelt je dat jij jezelf opjaagt met al dat heilige moeten. Wees blij met de waarschuwing en doe er wat mee.

Ik zie HSP’s vaak pas  tot bezinning komen over de normen en verwachtingen, over het heilige moeten, na een crisis of ziekte. Het is beter eerder naar je klachten te luisteren en je manier van denken en je levensstijl aan te passen.  

Bepaal wat je werkelijke waarden zijn,  wat jij innerlijk belangrijk vindt in het leven. Laat je niet leiden door de normen en verwachtingen van anderen, onderzoek jouw waarden. Wat wil je zijn, voelen en ervaren? Bij waarden kun je denken aan plezier, diepgang, verbinding, rust, creativiteit.  Waar gaat het je om?  Laat je waarden bepalen wat je kiest in het leven,  vertaal je waarden in acties. 

In jezelf en bij anderen kan weerstand ontstaan als je naar waarden wilt gaan leven. Het heilige moeten is een verslaving waar velen aan leiden. De veelgehoorde angst is dat als mensen vanuit plezier en rust werken, dit te weinig productie of resultaat geeft en tot schaarste leidt. Terwijl allang is aangetoond dat als je leeft en werkt vanuit plezier en rust, mensen juist gelukkiger, productiever en creatiever zijn.

Het is de onderliggende op angst gebaseerde overtuiging die ons opjaagt, waardoor we continu van alles moeten. Dus onderzoek die overtuiging is en vervang die door een betere. Richt je leven in vanuit jouw waarden!

Renée Merkestijn is HSP life coach en chakrahealer. Ze heeft een praktijk in Eext, Drenthe, waar zij mensen begeleid via healing, coaching, cursussen en retraites.  Ze leert je omgaan met hooggevoeligheid en stress, te leven vanuit kracht en inspiratie. Zie www.reneemerkestijn.com.   Zij is tevens docente bij de onderwijsinstellingen NHBO en CVA en geeft thuis cursussen op het gebied van hooggevoeligheid, kaartlezen met Lenormand, levensverhaal schrijven en happiness coaching.

 

In : Hooggevoeligheid 


Tags: hsp  hooggevoelig  hoogsensitief  moeten  plichten  moeheid  waarden  normen 
 
 

Make a free website with Yola