Spiritualiteit, HSP en Lenormand

HSP en het nieuws

Posted by Renée Merkestijn on Monday, August 14, 2023 Under: HSP

HSP en het nieuws


Ik hoor dat veel HSPs stoppen met nieuws kijken of kranten lezen, omdat het zo negatief is en het hen van streek maakt. Het nieuws is inderdaad vaak negatief (negatieve prikkels), het roept negatieve emoties op en dat moet je zien te verwerken, wat tijd en energie kost. Als het je teveel wordt, leidt het tot overprikkeling. Met een overprikkeld zenuwstelsel functioneer je minder goed. Nadeel van niet volgen is, dat je dan niet goed op de hoogte bent van voor jouw leven belangrijke zaken.

Als je nieuws kijkt of leest, realiseer je ten eerste dat sensatie (senses = zintuigen: veel prikkels) publiek trekt. Veel media maken hier bewust gebruik van, waardoor je als HSP overprikkeld kan raken. Ook worden gevaren en angsten benadrukt, in de selectie van nieuwsitems en in de items zelf. Dit kan stress geven, je wilt vechten, vluchten of verstarren maar kan nergens heen. Stress prikkelt je zenuwstelsel.

Realiseer je ook dat nieuws wordt gebracht door mensen met meningen die voortkomen uit hun achtergrond. Een westerling zal bijvoorbeeld anders over islamieten schrijven dan een islamiet zelf, zelfs al hebben ze elkaar nooit ontmoet. Die meningen worden gebracht als de waarheid. Mensen met een andere visie of levenswijze zijn dan vaak ook nog eens de slechteriken. Psychologisch gezien bestaat er niet één waarheid. Het leven is voor iedereen anders. Het risico is dat met dit soort nieuws oordelen worden opgeroepen of versterkt. Dit leidt tot polarisatie en stress.

Door je dit allemaal te realiseren, kan je als HSP tijdens het kijken of lezen meteen al overprikkeling en stress vermijden. Je laat je niet zo snel opjagen. Maar als je nieuws niet wilt zien of lezen, hoe kom je dan aan informatie die voor jouw persoonlijke leven belangrijk is? Het is namelijk handig als je bijvoorbeeld weet dat gas of boodschappen duurder worden, je pensioen verandert, er in jouw omgeving windmolens of AOC’s komen, de overheid nieuwe regels oplegt of subsidies verstrekt, etc.

Kies daarom een aantal nieuwsgebieden die jou direct aangaan en volg websites die hier dieper op ingaan. Niet alleen websites van overheden, maar ook van allerlei kenners die liefst zo nuchter mogelijk de feiten weergeven. Zet die in een favorietenlijstje, al of niet met meldingen van nieuwe informatie. Kijk er af en toe naar, niet voortdurend. Eens in de maand is meestal voldoende, het urgente nieuws krijg je meestal toch wel te horen. Door selectief te zijn en het nieuws te doseren, voorkom je een hoop stress en overprikkeling.


In : HSP 


Tags: hsp  nieuws  overprikkeling  sensatie  angst  stress 
 
 

Make a free website with Yola