Spiritualiteit, HSP en Lenormand

HSP en het persoonlijk maken van situaties

Posted by Renée Merkestijn on Monday, November 3, 2014 Under: Hooggevoeligheid

Omdat HSP zoveel waarnemen van de wereld, worden ze vaak uit zichzelf getrokken. Ze verliezen zichzelf in wat ze waarnemen (zien, voelen, horen, etc).  Dit betekent dat ze energie kwijtraken, want energie volgt aandacht.

Om te voorkomen dat je teveel uit jezelf weggaat: blijf in alle situaties met een deel van je aandacht bij je fysieke lichaam, geaard en gecentreerd. Blijf observerend.  

Een andere manier om energie te verliezen is dingen persoonlijk maken, waar dit stukje over gaat. HSP blijven vaak met lastige situaties bezig  omdat het voelt alsof iets van henzelf is. Ze maken het persoonlijk, terwijl dit niet zo is. Dit kan veel frustratie geven. Er zijn een aantal manieren van iets persoonlijk maken die je last kunnen geven.

1. Mee-lijden in plaats van mee-leven door gebrek aan afstand.

Eén aspect van iets persoonlijk maken is dat je  mee gaat lijden, het waarnemen van andermans pijn verandert in je eigen pijn. De emoties gaan je beheersen omdat jij je afstand verliest. Je vriendin is ziek en jij bent van streek, je gaat in haar energie zitten en voelt jezelf ook beroerd.  Blijf liever bij jezelf (aarden en centreren) en help waar nodig, daar heeft je vriendin meer aan. Maak een verschil tussen medeleven en medelijden.

2. Denken dat iemands reacties met jou te maken hebben.

Het komt voor dat je ten onrechte denkt dat de vervelende situatie of reactie met jou te maken heeft. Iemand is chagrijnig en je trekt je dit persoonlijk aan,  terwijl iemand misschien gewoon met het verkeerde been uit bed is gestapt. Je voelt je dan bijvoorbeeld gekwetst of schuldig, of vindt dat die ander moet veranderen en raakt gefrustreerd.  Vaak vul je hier iets in dat niet klopt. Het helpt om je af te vragen of dat wat je invult wel klopt, andere opties te benoemen en het eventueel zelfs te vragen.

3. Iets of iemand willen veranderen, terwijl dit  niet jouw zaak of verantwoordelijkheid is.

Vervelender wordt het als jij je gedreven voelt een mens of situatie te veranderen welke  niet jouw zaak of verantwoordelijkheid is.  Denk aan een vriendin die blijft roken terwijl ze ziek is. Je vindt dat zij moet stoppen en maakt je vreselijk druk. Misschien maak je zelfs ruzie met haar.  Je vergeet dat het haar zaak is, niet de jouwe, maakt het onterecht persoonlijk.  

Je kunt een ander mens niet veranderen. Je kan hooguit een suggestie doen en haar helpen als ze zelf besluit te veranderen. Maar haar gezondheid en roken is haar zaak, haar verantwoordelijkheid. Mensen kunnen alleen zichzelf veranderen, jij kan die ander nooit veranderen.

Als je haar gezondheid persoonlijk maakt, raak jij ook gefrustreerd door iets waar jij geen invloed op hebt.  Je maakt je gevoel van welzijn afhankelijk van de acties van je vriendin. Je kan je dan slachtoffer voelen of zelfs je vriendin terechtwijzen omdat zij iets doet waar jij het niet mee eens bent.  Niet echt bevorderlijk voor de vriendschap. Verander  liever je eigen reactie op deze situatie. Je kan alleen jezelf veranderen, niet de ander. Stop je er druk om te maken, het is niet aan jou.  

Het is iets anders als jouw vriendin rookt in jouw rookvrije huiskamer. Jouw huiskamer en jouw gezondheid is namelijk wel  jouw zaak en  verantwoordelijkheid en daar kan en mag je wel iets aan doen.

Samengevat, ga niet volledig in je waarneming mee, blijf met je aandacht altijd deels bij jezelf. Kijk goed of je iets persoonlijk maakt op een van bovenstaande manieren en doe er iets aan. Houd je bezig met die dingen die echt persoonlijk zijn, haal er niet meer bij. Het lijkt simpel, maar voor HSP is dit een uitdaging. Als je dit echter lukt, geeft het veel rust in je leven. 

 

In : Hooggevoeligheid 


Tags: hsp  hs  hooggevoelig  hoogsensitief  persoonlijk maken  waarnemen  frustratie  observeren  aarden  centreren  energie  lastige situaties  mensen  vriendschap  verantwoordelijkheid 
 
 

Make a free website with Yola