Spiritualiteit, HSP en Lenormand

HSP en hoge normen en waarden in relaties

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, July 23, 2017 Under: Hooggevoeligheid

Hooggevoelige mensen hechten sterk aan normen en waarden in relaties. Ze vinden het belangrijk dat mensen elkaar op een liefdevolle en eerlijke manier benaderen in werk- en privésituaties. Ze willen dat mensen en bedrijven hun taken goed doen, hoge kwaliteit leveren. Op zich een loffelijk streven, maar ik zie HSP’s regelmatig met deze kwestie  worstelen. Ze raken teleurgesteld als het niet gaat zoals het idealiter zou moeten kunnen in hun ogen. Teleurgesteld in mensen, in bedrijven,  in de maatschappij, zelfs in zichzelf als ze zelf niet  voldoen aan hun eigen hoge normen en waarden.

Wat mensen niet beseffen is dat er een verschil is tussen normen en waarden. De waarden staan boven normen, normen zijn een afgeleide van waarden. Een voorbeeld. Je hebt als waarde liefde en vriendschap. Je geeft om je vriendin en wilt haar daarom graag regelmatig zien. Nu kan je daar een norm aan vastplakken. Dan wordt het misschien de afspraak dat je elkaar elke week ziet. De norm wordt een regel, het wordt vaste prik.

Hopelijk zie je dat een norm strenger overkomt en verwachtingen schept. Het wordt helaas soms al gauw: als mijn vriendin niet elke week bij me langskomt, dan houdt ze niet van me. Het trekken van dit soort conclusies is een recept voor teleurstelling.  Als je vriendin deze week niet kan komen omdat ze het razenddruk heeft, voel jij je verdrietig en ga je misschien zelfs aan de vriendschap twijfelen.  Je  creëert misschien  schuldgevoelens bij je vriendin als je vindt dat zij aan deze norm moet voldoen.  Het kan zelfs ontaarden in ruzie. Dit betekent dat door vast te houden aan normen, de waarden liefde en vriendschap worden ondermijnd.

Bij teleurstellingen is het goed eerst te onderzoeken of wat jij verwacht niet slechts op een norm is gebaseerd, waarmee het  een soort strenge regel is geworden. De volgende belangrijker vraag is, wat waren de achterliggende waarden ook alweer? Waar ging het om? In het voorbeeld waren dit  liefde en  vriendschap. Als je werkelijk om je vriendin geeft, ben je dan bereid van je norm af te wijken als dit voor je vriendin beter is? Misschien is ze moe of ziek of heeft het stervensdruk. Dat ze een keertje niet komt, betekent niet dat ze niet om je geeft. Laat haar merken dat je begrijpt waarom ze niet kan, maar spreek ook je eigen behoeften uit. Vertel dat je haar deze week zal missen, omdat je veel om haar geeft, maar haar welzijn belangrijker is.  Zo bouw je aan liefde en vriendschap in een relatie.

Je kunt soms ontdekken dat het in een relatie tijd wordt voor andere normen, andere afspraken. Mensen veranderen, omstandigheden veranderen.  Liefde en vriendschap als waarden blijven, maar soms is het tijd een andere vorm te vinden, een norm, afspraak of regel die beter past bij de veranderde situatie.  Zo houd je jouw vriendschappen prettig en houd je het gevoel van verplichtingen buiten de deur.

Dit artikel verscheen eerder op de website van hoger besef. Renée Merkestijn is HSP life coach en chakrahealer. Ze heeft een praktijk in Eext, Drenthe, waar zij mensen begeleid via healing, coaching, cursussen en retraites.  Ze leert je omgaan met hooggevoeligheid en stress, te leven vanuit kracht en inspiratie. Zie www.reneemerkestijn.com.   Zij is docente bij de schriftelijke onderwijsinstellingen NHBO en CVA en geeft cursussen op het gebied van hooggevoeligheid, kaartlezen met Lenormand, levensverhaal schrijven en happiness coaching.

 

 


In : Hooggevoeligheid 


Tags: hsp  hooggevoelig  hoogsensitief  relaties  normen  waarden  teleurstelling 
 
 

Make a free website with Yola