Spiritualiteit, HSP en Lenormand

HSP en innerlijke kritische stemmen

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, April 21, 2019 Under: HSP

Veel HSPs zijn ongelooflijk streng tegen zichzelf en voelen zich erg onzeker. Wat gebeurt er dan innerlijk? 

Je innerlijke kritische ouder staat altijd snel klaar met oordelen, kent honderden normen waaraan je moet voldoen, of het nu uiterlijk is, psychisch, maatschappelijk of spiritueel. Hij noemt in je hoofd allerlei voorwaarden en wil de boel controleren, omdat hij denkt dat het anders helemaal mis zou gaan met jou. Daarom spreekt hij je bestraffend of waarschuwend toe. En HSPs hebben een gevoelig straf/beloningscentrum, dus zijn gevoelig voor kritiek. Dit zijn dus vaak stemmen uit de opvoeding, die in levenssituatie commentaar leveren.

Ons innerlijke aangepaste kind reageert op dat innerlijke commentaar. Die vindt dat hij/zij aan de normen moet voldoen, voelt zich onzeker en gaat in reactie daarop als een idioot zijn best doen, zich vergelijken met anderen, zich aangevallen voelen, gaat protesteren, of veroordeelt zichzelf als hij/zij niet aan de normen voldoet. 
Hier zitten je negatieve overtuigingen en overlevingsmechanismen. Het aangepaste kind in je krijgt soms het gevoel dat het nooit goed genoeg zal zijn en voor de innerlijke kritische ouder is dat helaas soms ook zo.

Dit innerlijke gevecht doet pijn. Want dit koppeltje vertegenwoordigt in wezen de voorwaardelijke liefde. Dit zit veel HSPs dwars, omdat ze deze innerlijke dialoog niet doorzien en er daardoor aan overgeleverd raken.

Gelukkig is er nog het innerlijke natuurlijke kind en de zorgzame ouder die je in jezelf kunt leren aanspreken, die samen de onvoorwaardelijke liefde vertegenwoordigen. Zodat je liefdevoller met jezelf kunt omgaan.

Meer weten of hulp nodig? www.reneemerkestijn.com


In : HSP 


Tags: kritiek  hsp  innerlijk  overlevingsmechanismen  negatieve overtuigingen 
 
 

Make a free website with Yola