Spiritualiteit, HSP en Lenormand

HSP en irritatie en rotdagen

Posted by Renée Merkestijn on Monday, September 4, 2017 Under: Hooggevoeligheid

Irritatie en 'rotdagen' treden vaak op als je als HSP overprikkeld bent. Dan heb je nergens plezier in, denkt alleen aan vervelende dingen, niets wilt lukken, je bent snel boos, zit jezelf in de weg. Zo’n dag waarop mensen je vragen of je met je verkeerde been uit bed bent gestapt. Ook je innerlijke criticus kan je verwijten maken over jezelf. Kortom, je hebt een rotdag.

Irritatie en boosheid geven aan dat er een grens is overschreden. Een van de belangrijkste dingen die je als HSP kunt leren, is je negatieve emoties te zien als een signaal aan jezelf. Ze vertellen je dat er iets veranderd mag worden aan een situatie. Of het nu angst is, jaloezie, boosheid, verdriet, emoties vragen je te luisteren en de juiste actie te nemen om in evenwicht te komen. Door ze te negeren of onderdrukken, gaan ze alleen maar ‘harder roepen’.

Een veel voorkomende oorzaak van irritatie is moeheid.  HSP’s die nog niet goed met hun energie omgaan, neigen over hun grenzen heen te gaan (fysiek, emotioneel en  mentaal), met als gevolg moeheid en irritatie. Het heeft geen zin om door te gaan in het hoge tempo dat je had.  Het heeft geen zin om jezelf of andere mensen de schuld te geven. Dan maak je het alleen maar zwaarder voor jezelf.

De eerste stap is: tot rust komen. Ga wandelen, doe een dutje, neem een warm bad, doe een meditatie, kleur een mandala in. 

De tweede stap is: doe alleen dingen waar je plezier aan beleeft. Of als alternatief routineklusjes die weinig aandacht vragen.

Als je van tuinieren houdt, ga je tuinieren. Als je van lezen houdt, pak je een boek.  Ben je op je werk of heb je de zorg voor een gezin, dan kies je bij voorkeur de leuke klussen, als alternatief routineklusjes die weinig aandacht vragen. 

Je zult merken dat je lage energieniveau en irritatie sneller voorbij zijn, dan wanneer je doorgaat op de normale voet. Je zult tevens merken dat je de ‘schade’ altijd inhaalt als je goed luistert naar jezelf.  Het zal uiteindelijk geen verloren dag blijken te zijn, al probeert je innerlijke criticus je dat wijs te maken.

Als derde stap, onderzoek of er onder die moeheid en irritatie een andere laag zit. 

Waar zijn andere grenzen overschreden? Behandelen mensen je respectloos (zie eerder blog), ben je met de zorgen van anderen bezig, neem je teveel hooi op je vork, ben je perfectionistisch? Je irritatie en boosheid laten je weten dat het tijd wordt om hier wat aan te gaan doen, dus maak een nieuw plan. Wat ga je doen om dat te veranderen? Zo gebruik je jouw irritatie en boosheid nuttig.

Renée Merkestijn is HSP life coach en energetisch therapeute/healer. Ze heeft een praktijk in Eext, Drenthe, waar zij mensen begeleid via healing, coaching, cursussen en retraites. Zij is docente bij de schriftelijke onderwijsinstellingen NHBO Nederland en CVA België, geeft cursussen op het gebied van hooggevoeligheid, kaartlezen, biografie schrijven en happiness coaching. Zij is tevens paragnoste en werkt met Lenormand kaarten, voor meer inzicht in jezelf en je leven.

 

 

 

 

 

In : Hooggevoeligheid 


Tags: hsp  hooggevoelig  hoogsensitief  irritatie  boosheid  overprikkeling  rust  rotdag 
 
 

Make a free website with Yola