Spiritualiteit, HSP en Lenormand

HSP en moeheid

Posted by Renée Merkestijn on Wednesday, October 18, 2017 Under: Hooggevoeligheid

Moeheid is een veelvoorkomende klacht bij HSP’s. Daar zijn verschillende oorzaken voor te vinden.

Om bij de vier kenmerken van hooggevoeligheid te beginnen. HSP’s ontvangen meer prikkels dan gemiddeld door hun zintuiglijke gevoeligheid. Die prikkels leiden tot emoties, die bij HSP’s toch al intensiever  zijn. Vervolgens dienen deze prikkels en emoties te worden verwerkt, waardoor ze vaak dieper  nadenken over zaken. Dat kost allemaal energie, fysiek, emotioneel en mentaal. Ze verbruiken dus meer energie dan gemiddeld. Dit betekent dat ze moeten zorgen de rust en de tijd te nemen, willen ze niet moe of overprikkeld raken.

De rust en de tijd nemen. Ik hoor sommige mensen nu al protesteren. Er is geen rust! Ik heb geen tijd! Ik heb een drukke baan en kinderen! De maatschappij eist dit! En ik loop nu al achter!  

We leven in een maatschappij waarin ons wordt geleerd dat steeds harder werken tot beter resultaat leidt.  Wat niet waar is trouwens. Het gevolg is, dat stress normaal gevonden wordt en zeggen dat je het druk hebben bijna een compliment waard is. HSP’s hebben de neiging daaraan mee te doen,  omdat ze hoge normen en waarden hebben op werk- en sociaal gebied. Ze willen het goed doen, willen voor mensen klaar staan. Maar ze hebben daar sneller last van, moeheid. En gelukkig maar! Hun gevoelige lichaam waarschuwt acuut wanneer ze over hun grenzen gaan. Alleen, wil je daar dan naar luisteren? Of ga je liever door, wacht je tot een burn-out zorgt dat je wel veranderen moet? Realiseer je als HSP dat het oude gezegde ‘krakende wagens leven het langst’ veel waarheid bevat, want als je wagen kraakt, ga je vroegtijdig repareren. Ofwel, ga als HSP  beter voor jezelf zorgen, luister naar je lijf.

Een ander aspect is, dat HSP’s vaak zo op anderen gericht zijn, dat ze zichzelf vergeten. Daarnaast kan moeheid en stress ertoe leiden, dat ze gaan compenseren, tijd  besteden aan zaken die niet belangrijk zijn en dus hun energie verspillen. Denk aan uren voor de buis hangen omdat je zo moe bent.  Nu is het prima om er voor andere mensen te zijn, ook prima om gewoon een dagje lekker rond te lummelen. Maar als teveel van je tijd hierin gaat zitten, ben jij je kostbare tijd en energie aan het verspillen.

HSP’s moeten leren hun prioriteiten te stellen. Doe je dit als HSP niet, dan voel jij je vaak voortdurend overgeleverd aan de gekte van de dag. Bij prioriteiten stellen hoort tijd voor jezelf vrijmaken, voor je plezier, ontwikkeling en rust,  in werkelijk contact met anderen treden in plaats van oppervlakkig gepraat, werk doen waar je werkelijk plezier in hebt in plaats van met tegenzin of alleen omdat het een plicht. Als je aan je prioriteiten werkt, krijg je gewoon meer energie.

Bij het stellen van prioriteiten hoort ook het grenzen stellen aan jezelf en aan anderen.  Dat laatste is voor veel HSP’s een lastige. Hoe stel ik grenzen? Vinden ze me dan nog aardig, krijg ik geen ruzie?  In relaties gaat het uiteindelijk om het geluk van alle betrokkenen. Als je grenzen niet bewaakt, steeds maar ja zegt bijvoorbeeld, kom je uiteindelijk  op een punt dat je het niet meer kunt opbrengen en dan barst de bom. Dit is niet nodig, als je tijdig grenzen aangeeft.

Grenzen stellen is in het belang van iedereen, veel meer dan alles gewoon maar toelaten. Of misschien af en toe eens flink boos te worden en het er vervolgens toch weer bij te laten. Je zult als HSP merken dat als je op een gezonde manier grenzen stelt, je niet alleen gewaardeerd wordt, maar er een heleboel frustratie uit je leven verdwijnt en daarmee de moeheid.

Je kunt stellen dat veel HSP’s soms té consciëntieus en empatisch kunnen zijn, waardoor ze zichzelf vergeten, geen prioriteiten en grenzen stellen en daardoor voortdurend moe zijn. 

Er is vanzelfsprekend nog veel meer over dit onderwerp te vertellen. Dat doe ik onder meer in mijn HSP basiscursus en in mijn coachingstrajecten via Skype. Heb je belangstelling, schroom dan niet contact op te nemen. Praktijk Renée Merkestijn, Eext, www.reneemerkestijn.com; reneemerkestijn@hotmail.com of telefoon 0592-858710.

 

 

 

.

 

  

In : Hooggevoeligheid 


Tags: hsp  hoogsensitief  hooggevoelig  moeheid  energie  grenzen stellen  prioriteiten 
 
 

Make a free website with Yola