Spiritualiteit, HSP en Lenormand

HSP en omgaan met respectloos gedrag

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, July 23, 2017 Under: Hooggevoeligheid

Het is voor een HSP soms lastig grenzen te stellen als mensen je respectloos benaderen. Als jij dit herkent, realiseer je dat het meerdere redenen kan hebben. Als analytische HSP is het goed om bij jezelf te onderzoeken waar het aan ligt en vanuit dit inzicht oplossingen te vinden. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om je op ideeën te brengen. Het gaat met name om situaties waarin mensen daadwerkelijk grenzen overschrijden en je bijvoorbeeld beledigen, kleineren, treiteren,  gelijk willen hebben, eindeloze discussies aangaan. Dus het gaat om verbaal gerichte strijd.

Een HSP heeft de neiging om vóór hij reageert grondig te onderzoeken of de ander misschien een punt heeft.  Hij wilt de andermans mening voor vol aanzien en de ander het nodige respect betonen. Daarom denkt een HSP meestal eerst  goed na over wat iemand zegt, zelfs als die persoon niet respectvol is. Er kan ongeloof bijkomen als iemand onaardig of onredelijk doet.  Zo van, dat meent hij toch niet echt, hè? Zie ik het wel juist? Daarmee dicht je de ander ongemerkt meer autoriteit toe dan jezelf of dicht je iemand positieve intenties toe, waar die niet zijn. Het komt voor dat een kritische of betuttelende houding van andere mensen bij jou een oud kindpatroon activeert. Het gevolg van dit alles kan zijn dat als iemand jouw grenzen overschrijdt, je te laat reageert , je te aardig reageert of zelfs helemaal niet reageert. 

Een voorbeeld. Je hebt net verteld dat je dolgraag piano speelt. De ander reageert met: “Piano spelen is iets voor van die softe mensen.” In plaats van je te realiseren dat iemand je voor softie uitmaakt, een oordeel uitspreekt en dat dit niet respectvol is, gaat een HSP over zo’n opmerking nadenken.  Ten eerste over de rationele inhoud. Is piano spelen inderdaad iets voor softe mensen? Klopt dat wel? Waarom zou hij dat denken?  Op welke feiten zou dit gebaseerd zijn?

Daarnaast denkt hij na over de emotionele inhoud. Meestal voelt een HSP de onderliggende beledigende toon aan. Vanuit zelfonderzoek kan hij zich afvragen of hij het juist aanvoelt. Als een HSP wat onzeker is, kan hij bang zijn dat hij te gevoelig reageert. Hij vindt soms dat vrije meningsuiting is toegestaan, zelfs al doet het de ander pijn. Dit kom je vooral tegen bij HSPs die nare ervaringen achter de rug hebben, bijvoorbeeld sterk zijn bekritiseerd.

Kom je in zo’n situatie, dan mag je er best wat van zeggen. In het voorbeeld:  “Je maakt me daarmee voor softie uit, dat is niet respectvol.”. Soms kan humor helpen: “Gelukkig ben ik zo’n softie die enorm kan genieten van muziek, dank je wel.”  Als mensen zich vaker respectloos gedragen, is het beter je uit het contact terug te trekken. Zorg als HSP dat je de situatie zo snel mogelijk leert doorzien en je een strategie ontwikkelt. Belangrijk punt om te onthouden: maak opmerkingen die kwetsend zijn bedoeld nooit persoonlijk. Laat andermans gebrek aan respect niet leiden tot daling van je eigen zelfrespect.

Dit artikel publiceerde ik eerder via de website van hoger besef. Renée Merkestijn is HSP life coach en chakrahealer. Ze heeft een praktijk in Eext, Drenthe, waar zij mensen begeleid via healing, coaching, cursussen en retraites.  Ze leert je omgaan met hooggevoeligheid en stress, te leven vanuit kracht en inspiratie. Zie www.reneemerkestijn.com.   Zij is docente bij de schriftelijke onderwijsinstellingen NHBO en CVA en geeft cursussen op het gebied van hooggevoeligheid, kaartlezen met Lenormand, levensverhaal schrijven en happiness coaching.

 

In : Hooggevoeligheid 


Tags: hsp  hooggevoelig  hoogsensitief  respect  communicatie  gedrag 
 
 

Make a free website with Yola