Spiritualiteit, HSP en Lenormand

HSP, prikkels en emoties

Posted by Renée Merkestijn on Monday, August 6, 2018 Under: HSP

Hieronder een citaat uit de cursus HSP coach, omgaan met hooggevoeligheid door Renée Merkestijn bij het instituut NHBO Nederland en bij Centrum voor Afstandsonderwijs in België. Meer informatie vind je op de website www.reneemerkestijn.com, ook als je zelf als HSP gecoacht wil worden.

De keten van prikkel, gedachte, emotie, lichamelijke reactie, gedrag bepaalt in grote mate hoe jij het leven ervaart, hoe jij je voelt en wat je doet, hoe jij je gedraagt. Hoe meer prikkels jouw zenuwstelsel ontvangt en doorlaat, des te meer emoties jij in principe kan ervaren, zowel instinctief als in reactie op een gedachte.

Het zenuwstelsel van hooggevoelige mensen krijgt meer prikkels binnen dan gemiddeld. Hun zenuwstelsel wordt fysiek meer belast dan bij de meeste mensen. Het betekent tevens dat de keten van gedachten, emoties en lichamelijke reacties sneller op gang komt door de grote hoeveelheid prikkels, zowel in de positieve als in negatieve zin.

Emoties hebben een directe invloed op ons lichaam. Bij angst krijgen we bijvoorbeeld hartkloppingen en gaan transpireren. Dit is de werking van het autonome zenuwstelsel. Deze fysieke reactie kan de angstreactie versterken, zeker bij hooggevoelige mensen die zich toch al meer bewust zijn van hun fysieke reacties. Je krijgt dan een kettingreactie.

Bijvoorbeeld: Er gebeurt iets onverwachts (prikkel) en dat maakt je bang (emotie als instinctieve reactie). Die angst leidt tot hartkloppingen (lichamelijke reactie). Door die hartkloppingen word je nog banger, bijvoorbeeld door de gedachte dat er iets mis met je lichaam is. Dit leidt tot meer angst. Je kunt in een vicieuze cirkel terechtkomen. Dit leidt makkelijk tot overprikkeling, een overbelast zenuwstelsel.

Hooggevoelige mensen hebben een meer dan gemiddelde hoeveelheid prikkels te verwerken en ervaren daarom ook meer emoties, wat kan leiden tot overprikkeling. Je ziet dit gehele proces terugkomen in de eigenschappen zoals Elaine Aron die benoemt/ 

De consequentie is dat er bij hooggevoelige mensen sprake is van meer genieten, maar ook meer lijden, afhankelijk van de hoeveelheid en soort prikkels en bijkomende gedachten. Op prikkels en de instinctieve reacties/emoties kun je weinig invloed uitoefenen, op de bijkomende gedachten wel. Dit vereist een zeker bewustzijn, leren zien waar je gedachten koestert die je emotioneel raken en daarmee je waarneming en gedrag beïnvloeden.

De cursus ook doen? Ga naar de website van de school of van Renée Merkestijn (www.reneemerkestijn.com). Ook kan Renée je persoonlijk coachen als je beter met je hooggevoeligheid om wilt gaan.


In : HSP 


Tags: hsp  prikkels  emoties  lichamelijke reactie  cursus  hooggevoelig  hoogsensitief 
 
 

Make a free website with Yola