Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Loslaten en vasthouden

Posted by Renée Merkestijn on Friday, March 22, 2013 Under: Omgaan met emoties

Loslaten is een beladen toverwoord. Laat het los, roepen we als een situatie pijn doet! Ja, en hoe dan? Wat is loslaten vanuit ‘energetisch’ standpunt? Waarom is het zo moeilijk om los te laten? Om dit duidelijk te maken, ga ik even uit van het tegenovergestelde, van vasthouden.

Vasthouden is emotionele energie (blijven) steken in een persoon of situatie. Je hecht er belang aan. Er zijn sterke emoties bij betrokken. Emoties functioneren als motor voor jouw werkelijkheid. Alles waar jij je sterk bij betrokken voelt in positieve of negatieve zin, daar hou je aan vast. Dat blijft in je leven, dat blijf je ervaren.

Even een voorbeeld met mensen (je kan het ook toepassen op bezigheden of bezittingen etc.):

·         Als mensen dol zijn op elkaar, steken ze daar de emotionele energie van liefde en vertrouwen in. Dat versterkt de energetische band. Dat blijft. Daar willen we niet van af, want dat is fijn. Anders wordt het als onze liefde niet wordt beantwoord, dan kan het pijn doen. Van pijn willen we meestal wel graag af. Dan gaan we praten over loslaten van de situatie.

·         Als mensen de pest aan elkaar hebben, steken ze daar net zo goed emotionele energie in, bijvoorbeeld boosheid of haat. Dat versterkt de energetische band, al zijn we ons daar minder van bewust. Het blijft, omdat we het energie geven, er emotie in steken. Van pijn meestal willen we meestal af, dan praten we over loslaten van de situatie.

Loslaten is moeilijk, omdat we soms niet beseffen dat we aan iets vasthouden. Hier zijn een paar manieren waarop we ongemerkt aan mensen of situaties vasthouden:

1.            Je wilt niet van je pijn af. Dat klinkt raar, maar gebeurt regelmatig. Dan koester je de pijn, het verdriet, de boosheid. Je haalt er emotionele winst uit. Je kan bijvoorbeeld door ruzie te maken voelen dat je leeft, gelijk krijgen, klagen en aandacht krijgen, jezelf afleiden van andere problemen.

2.            Je gaat eindeloos met je pijn aan de slag. Je blijft analyseren, erover denken en praten, de situatie herhalen en herinneren. Hiermee ben je de oude emoties aan het herbeleven en versterken, dus aan het vasthouden. Even voor de duidelijkheid, ik heb het hier niet over een verwerkingsproces of rouwproces dat gewoon tijd in beslag neemt, of over zware traumatische ervaringen.

3.            Je bent voortdurend tegen pijn aan het vechten. Je bent boos dat er pijn is. Of je blijft maar oplossingen zoeken om de situatie te veranderen, soms tegen beter weten in. Daarmee richt je bergen emotionele energie (boosheid, frustratie) op de situatie en versterk je deze juist, je houdt het vast.

4.            Je probeert je pijn te negeren, te onderdrukken. Je doet net of er niets aan de hand is, je zet schijnbaar de knop om, klaar is klaar. Er is emotioneel gezien echter wel degelijk wat aan de hand. Je hebt een afkeer van de pijn en afkeer is een sterke emotie.

Je kan makkelijker loslaten als je eerst ziet waar je onbewust aan vasthoudt. Dat zijn alle situaties en mensen dingen waar je bijzonder veel emotionele energie in steekt. Prima als het fijne situaties zijn, minder als het om pijn gaat. 
 

Wat je kan doen als je merkt dat je teveel aan pijnlijke situaties vasthoudt:

·         Blijf niet eindeloos met een pijnlijke situatie bezig. Verwerken is goed. Maar duurt het te lang, besef dat je aan het vasthouden bent, of dat er sprake is van een te zwaar rouwproces of trauma.  Zoek in dat geval hulp.

·         Doe ook niet alsof er geen pijn is. Pijn is een deel van het leven, stop het niet volledig weg. Neem gewoon de tijd om jouw pijn rustig te verwerken.

·         Onderzoek wat jouw emotionele (geheime) winst is en probeer deze emotionele behoefte op een positieve manier te vervullen. Geeft pijn je het gevoel dat je leeft, zoek dan wat positieve spanning in je leven. Krijg je aandacht via klagen, richt je dan bijvoorbeeld op positieve bezigheden met vrienden. Eindeloos graven kan trouwens ook emotionele winst opleveren.

·         Richt je energie op iets positiefs,  op mensen, zaken en situaties waar je positieve emoties bij voelt. Gebruik dus je emotionele energie dus op positieve wijze, emoties zijn de motor van je werkelijkheid. Dit geeft niet alleen afleiding of compensatie, maar verandert je energie en emoties ook volledig en daarmee je leven.

·         Accepteer dat er voor sommige situaties geen oplossingen zijn en leer die aanvaarden.

Over dit onderwerp is nog veel meer te zeggen. Daar kom ik in latere blogs op terug.

 

In : Omgaan met emoties 


Tags: emoties  loslaten  pijn  vasthouden  verwerken  energie  energetisch  boosheid  verdriet  frustratie  ruzie 
 
 

Make a free website with Yola