Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Mag alles er zijn van jou?

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, May 26, 2019 Under: Omgaan met verandering

Een gevleugelde uitspraak van veel spiritueel georiënteerde mensen is: ‘alles mag er zijn’. Prachtige uitspraak, helemaal mee eens. Maar dan de praktijk.

Onze mentale automatische piloot is sterk gericht op goed en fout. Een heleboel dingen zijn fout volgens onze mentale plaatjes van het leven. We vinden het niet oké als we ziek zijn, arm zijn, teleurgesteld zijn, boos zijn, moe zijn, het niet weten, niet gewaardeerd worden, eenzaam zijn, als mensen anders denken dan wij, als de wereld niet prettig is en vul maar in. De lijst is eindeloos. We gaan mentaal in gevecht met de situatie, de pijn of het probleem.

Als een ander mens iets uit deze niet-oké lijst noemt, slaat onze automatische piloot vaak metéén aan met oordelen, de eigen visie noemen, de ander willen veranderen, helpen, genezen, het voor hem of haar oplossen, ongevraagde adviezen of verklaringen of diagnoses geven, iemand ‘eruit halen' en vul maar in. Er wordt niet met aandacht geluisterd. Ook hier, het mag er dan mentaal niet zijn, deze situatie, de pijn of het probleem van de ander.

Het punt is dat we stress oproepen als we een situatie mentaal fout verklaren. Het stressmechanisme vernauwt ons bewustzijn tot vechten of vluchten, omdat er gevaar dreigt. Prima bij noodsituaties, als er een dikke beer op je afkomt en je meteen moet reageren. Maar het vraagt iets anders van je als een onprettige situatie langer duurt, als iets in je leven een chronisch probleem is geworden. Kortom, als het leven gewoon niet makkelijk is. En daar hebben we allemaal mee te maken. 

Het stressmechanisme creëert een gevoel van angst, boosheid en paniek. Je kan vanuit deze emoties noodsprongen maken die niet handig zijn. Je kunt vatbaar worden voor snelle en magische oplossingen, maar die zijn er bij chronische problemen niet.

De uitspraak ‘alles mag er zijn’ verwijst in wezen naar de aanvaarding van het leven zelf, inclusief de minder leuke kanten ervan, zonder dat jouw stressmechanisme voortdurend aanslaat door mentaal verweer. Het zorgt dat jouw emotionele reacties tot rust komen en je lichaam daardoor ook. Je functioneert mentaal, emotioneel en fysiek veel beter zonder stress.

Als je begint met, “Oké, het is niet leuk dat ik ziek ben of arm ben of eenzaam ben, maar dit hoort gewoon bij het leven,” heb je een rustiger startpunt. Je bewustzijn ‘verbreedt’ zich weer, in plaats van te vernauwen zoals bij stress.  Je bent in hier en nu, reageert vanuit realisme en innerlijke rust. 

Omdat de stress verdwijnt, kan je rustiger nadenken over de situatie en over wat je kunt doen op lange termijn om verbetering in je situatie te brengen. Deze veranderingen zal je meestal in kleinere, maar weloverwogen stapjes aanbrengen omdat je op de lange termijn gaat denken. Je bereikt daardoor beter resultaat dan vanuit stress en paniekvoetbal. Door de innerlijke rust functioneert je intuïtie ook veel beter, waardoor je aanvoelt wat voor jou de ‘goede weg’ is en geen zijsporen bewandelt.

‘Alles mag er zijn’ betekent niet, zoals sommige mensen denken, dat je alles maar gelaten over je heen laat komen. Het ‘alles mag er zijn’ is een uitgangspunt dat je helpt contact te maken met je rustige innerlijke bewustzijn, om van daaruit effectiever stappen te nemen in je leven als er problemen zijn. 


Meer weten? www.reneemerkestijn.com. Renée is energetisch therapeute en life coach, richt zich vooral op hooggevoelige en stressgevoelige mensen.


In : Omgaan met verandering 


Tags: spiritualiteit  stress  veranderingen  alles mag er zijn  bewustzijn 
 
 

Make a free website with Yola