Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Meningsuiting

Posted by Renée Merkestijn on Monday, September 25, 2023 Under: Maatschappij

Iedereen praat over vrijheid van meningsuiting. Zomaar wat van mijn gedachten erover.

Een mening is jouw idee over hoe dingen in elkaar zitten of horen te gaan volgens jou. Je mag je mening uitspreken, zelfs al zou de hele wereld er anders over denken. Dat is hoe vrijheid van meningsuiting is gedefinieerd. Het kan dat mensen vervolgens een totaal andere mening uitspreken, voor hen geldt net zo goed de vrijheid van meningsuiting. Je kan overeenkomsten ontdekken, of ontdekken dat je het niet eens wordt. Dat is allebei oké.

Bij meningsuiting kan het verhit toegaan, er kunnen soms lelijke woorden vallen. Dit toont in mijn ogen vaak disrespect voor andermans visies en het niet bereid zijn te luisteren. Maar strict genomen is het niet verboden zo je mening te uiten. Alleen wel slecht voor je relaties en trouwens  ook slecht voor je eigen gezondheid

Er wordt pas officieel een grens overschreden als je de ander gaat bedreigen. Bijvoorbeeld zeggen dat je iemand zal opsluiten of uitsluiten, een klap zal geven, laat ontslaan of zelfs vermoorden. Bedreigingen gaan altijd over beperking van allerlei vrijheden die in de grondwet gewaarborgd zijn.

Het alleen zeggen dat iemand opgesloten zou moeten worden is geen bedreiging, maar een mening. Maar dit laat ook een gebrek aan respect zien, het niet willen luisteren naar andermans mening.

Er is een risico dat onaardige opmerkingen escaleren, de mening wordt gescheld, dan dreigement, vervolgens uitvoering . Sommige mensen hebben zo’n moeite met andermans meningen, dat ze gaan dreigen of gewelddadig worden en je vrijheid willen afnemen. Dreigementen en aanvallen op andermans vrijheden zijn bij wet verboden,

Vrijheid van meningsuiting is voor mij het zo respectvol mogelijk uiten van meningen, zonder dreigementen of geweld. En daaraan gelieerd is vanzelfsprekend de bereidheid ook naar andermans mening te luisteren.

 

 


In : Maatschappij 


Tags: vrijheid  meningsuiting  mening  dreigement  geweld  respect  luisteren 
 
 

Make a free website with Yola