Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Negatieve gedachten

Posted by Renée Merkestijn on Wednesday, August 2, 2023 Under: Creëer je eigen werkelijkheid.

Negatieve gedachten zijn aangeleerd, worden versterkt door regelmatig herhalen. Ze ondermijnen je plezier alleen als je deze gedachten gelooft, als je ze serieus neemt. Daar zit ook de kern van de aanpak als je je ongelukkig voelt erdoor.

Let vooral op negatieve gedachten die je regelmatig hebt, die regelmatig getriggerd worden in allerlei situaties, bijvoorbeeld ‘ik doe dingen verkeerd’ of ‘ze mogen me niet’. Zo’n negatieve gedachte raakt meteen met emotie beladen als je ze serieus neemt. Dan voelt het kind in jou zich schuldig en gaat innerlijk in de verdediging.

In wezen start je innerlijk een emotionele dialoog met jezelf, splits je je eigen geest in een ‘ikzelf en de ander’. Vaak herhaal je zo patronen uit je verleden en door de herhaling maak je de emotionele herinneringen ook steeds weer actueel, haal je het verleden naar het heden.

Je kan op zo’n moment tegen jezelf te zeggen: ‘ah, ik heb een negatieve gedachte die ik zo serieus neem dat ik er van streek van raak’. Je neemt zo meteen al wat emotionele afstand omdat je vanuit de emotionele kindpositie naar een observerende houding overstapt.

Vraag je dan af: ‘wil ik eigenlijk wel mezelf van streek maken door zo’n negatieve gedachte te koesteren ?’ en antwoord vervolgens ‘Nee.’ Daarmee maak je jezelf de baas over je gedachten, in plaats van dat zij jou de baas worden. Want je bent in werkelijkheid niet overgeleverd aan je eigen hoofd.

Train jezelf in betere positieve gedachten, bijvoorbeeld door regelmatig spirituele literatuur te lezen en deze gedachten te integreren in je dagelijkse leven, bijvoorbeeld: ‘wat ik denk en voel is een bewuste keuze en ik kies nu voor positieve gedachten en gevoelens’. Merk hoe de positieve gedachten een positieve emotionele reactie in jou oproepen, plus je meteen heel anders doen reageren en handelen. 


In : Creëer je eigen werkelijkheid. 


Tags: denken  gedachten  negatief  positief  emoties  triggers  bewust  keuze 
 
 

Make a free website with Yola