Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Negatieve overtuigingen en emoties veranderen

Posted by Renée Merkestijn on Tuesday, July 15, 2014 Under: Omgaan met emoties
Ons geluk hangt niet af van de omstandigheden, maar van onze reactie op de omstandigheden, op wat we van een situatie of van onszelf denken. Emoties vloeien daar uit voort. Vandaar dat mensen heel verschillend kunnen reageren op eenzelfde situatie. Je emoties worden bepaald door de gedachte óver de situatie.

Waar we meestal  'last' van hebben zijn negatieve gedachten die tot onprettige emoties leiden en dus tot veel stress. Als je die gedachten steeds gaat herhalen in je leven vormt zich een overtuiging. Een overtuiging is een gedachte die je steeds herhaalt en  dus ook leidt tot herhalende emoties.

Het is belangrijk je gedachten en overtuigingen te onderzoeken en als het tot negatieve emoties leidt de overtuiging te veranderen. Nu zijn we geneigd de overtuiging vooral te onderzoeken en te veranderen vanuit ons drukke denkhoofd (betagolven in de hersenen). Dit drukke denkhoofd is nu juist de plek waar dit soort gedachten worden gecreëerd en herhaald, daar zit zogezegd de 'grammofoonplaat'. 

Om een overtuiging  te onderzoeken en werkelijk te veranderen, kan je die beter vanuit een meer ontspannen staat onderzoeken (alfagolven bijvoorbeeld). Werkelijke verandering vindt plaats op een dieper niveau. 

Breng jezelf via meditatie tot ontspanning (alfagolven of nog rustiger hersengolven) en onderzoek dán de overtuigingen. Kijk dan naar de negatieve gedachte en nare emoties die dit geeft. Kijk hoe dit zich in je leven heeft herhaald en wat de consequenties waren. Vervang vervolgens de negatieve overtuiging door een positieve. Stel je dan voor hoe anders je  reacties dan zouden zijn, hoe je emotioneel evenwichtiger of positiever zou reageren. Maak een affirmatie van deze andere manier van denken en kom dan terug naar het hier en nu.

Dit is heel in het kort hoe je jouw overtuigingen kan veranderen. Een van de dingen die we oefenen in de meditatieworkshops en in de retraites. Heb je interesse, kijk dan eens verder op mijn website.

Welke overtuigingen zou jij willen veranderen?

In : Omgaan met emoties 


Tags: overtuiging  stress  gedachte  emotie  meditatie  innerlijk  beta  alfa  alpha  hersengolven  ontspanning. 
 
 

Make a free website with Yola