Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Omgaan met boosheid.

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, September 30, 2012 Under: Omgaan met emoties

In onze maatschappij is boosheid een emotie waar een  taboe  op rust. We mogen boosheid niet uiten en liefst niet voelen zelfs. We gaan deze emotie onderdrukken en dit kan nare gevolgen hebben:

* de verdrongen boosheid komt er abrupt uit in de vorm van agressie.
* de verdrongen boosheid keert zich naar binnen en wordt een depressie.

Het is niet de boosheid zelf die tot deze resultaten leidt, maar de onderdrukking ervan.  

Uiten, gepast uiten van boosheid, is beter. Probleem is, dat we dat niet hebben geleerd, juist omdat er zo’n taboe op rust.

Boosheid heeft vaak te maken met grenzen stellen. Als je boos wordt, is er meestal  een grens bereikt of overschreden.

Als je op een gezonde manier met boosheid omgaat, zou je wellicht zeggen: ‘Ho even, tot hier en niet verder.’  Het is dus een fantastisch waarschuwingsmechanisme om je te vertellen dat er iets niet in orde is. Als boosheid echter niet mag, of grenzen stellen niet mag, ga je jezelf meestal eerst opfokken.

Opfokken. In je hoofd raas en tier je echter door hoe slecht ze je hebben behandeld. Je haalt er van alles bij, situaties uit het verleden, de onrechtvaardigheid van het leven. Je voelt haat, vernedering, besluit mensen te vermijden of de waarheid te zeggen.  Je raakt steeds gefrustreerder. Je versterkt de energie, maar vindt tegelijk dat het niet mag. Als je dit patroon kiest, kan dit leiden tot de genoemde agressie of depressie.

Als je in zo’n situatie bent geraakt, is het belangrijk om de onderdrukte boosheid eerst te ontladen. Je bent sowieso te opgefokt om een redelijk gesprek aan te gaan over jouw grenzen.

Ontladen doe je dus als je beseft dat je boosheid te lang hebt onderdrukt of als je merkt dat jij jezelf aan het opfokken bent. 
 

Ontladen. Ontladen zorgt dat de overmatige boosheid die zich in je systeem bevindt op een goede manier wordt afgevoerd. Dit kan je doen door bijvoorbeeld met een stok hard op kussens te meppen, een boksbal te lijf te gaan, sporten met de intentie je boosheid af te voeren of bijvoorbeeld net doen als of je ballen naar iemand gooit met woorden als pak aan, hier, pats! Dit doe je dus zonder anderen erbij te betrekken, zonder je op anderen af te reageren.

Je zal merken dat je de boosheid al snel als pure energie gaat voelen. Je kan er zelfs lol in krijgen en uiteindelijk kan je moe en tevreden eindigen. Er is namelijk niets mis met energie of boosheid. Het is het onderdrukken ervan wat tot problemen leidt.

Na de ontlading kan je ook rustiger kijken naar wat je dwars zit en wat je er aan kunt doen. Bijvoorbeeld een gesprek aangaan over jouw grenzen en leren om op een gezonde manier met je boosheid om te gaan.

 

In : Omgaan met emoties 


Tags: emoties  boosheid  depressie  energie  onderdrukte boosheid  woede  agressie  uiten  grenzen stellen  assertiviteit 
 
 

Make a free website with Yola