Ouwetjes én jongeren als melkkoe
Van heel Europa heeft Nederland het meeste geld en is daarom nettobetaler voor EU. Wij en een paar andere relatief rijke landen, dragen bij aan de arme landen, wat ze vroeger nivelleren noemden.
Dat geld zit vooral bij de ouwetjes: die hebben AOW, pensioen, een eigen huis, spaargeld, dus dat zijn ‘de rijken’ in Nederland. Je ziet dan ook dat het Nederlandse overheidsbeleid en EU-beleid gericht is op geld weghalen bij die ouwetjes om de almaar stijgende kosten te dekken.
- De AOW ging al jaren amper mee met de inflatie. Plan is AOW te verlagen en ook AOW-ers te belasten om die AOW te kunnen betalen, ondanks dat mensen ervoor hadden gewerkt. De werkenden moeten later met stoppen met werken, dus langer bijdragen aan deze lagere AOW.
- Pensioenstelsel is hervormd in opdracht EU. De miljarden extra kosten gaan van de pensioenen af. Ook zorgt het marktstelsel voor meer risico op kleinere bedragen, omdat het pensioen individueel wordt in plaats van collectief.
- Huizenbezit en spaargeld worden zwaarder belast met een fictief rendement van 8% dat in praktijk niet gehaald wordt, dus mensen teren in, door het box 3 gebeuren.
- Sowieso neemt de belastingdruk toe, rond de 54% van ons geld gaat gemiddeld naar de overheid en de inflatie is hoog, wat in wezen verborgen extra belasting is. Dit vanwege hogere uitgaven en schulden. Dat geldt dus ook voor de jongeren. Hoe meer uitgaven en schuld, hoe meer belasting en inflatie.
De overheid breidt sterk uit, sinds 2017 is het aantal ambtenaren in Nederland verdubbeld, vooral de bureautijgers. De EU groeit ook gestadig, inclusief hun budgetten/uitgaven. Allemaal mensen met hoge lonen, die allerlei dure en ambitieuze projecten starten op gebied van klimaat, defensie, migratie, het verstrekken van leningen aan armere landen, waar in wezen geen geld voor is. Het wordt bijna allemaal al geleend, dus ons toekomstige geld is alvast hiervoor belast, zeker ook van jongeren.
Het het spel eindigt zodra de rijke landen en met name de ouwetjes door hun geld heen zijn. In het tempo waarin overheden nu bezig zijn, gaat dat helaas hard. Het is niet voor niets dat veel bedrijven verdwijnen en heel veel mensen willen emigreren. Niet alleen de ouderen, die proberen financieel te overleven. Ook de jongeren. Want die weten dat zij straks al die vaak onnodige overheidsleningen moeten terugbetalen, dus steeds harder moeten werken voor steeds minder.
De oplossing, blijf op de gevaren wijzen, kies politiek gezien wijs voor mensen die de 'race to the bottom' stoppen. Verdiep je in bovengenoemde zaken. Want we leven op een te grote voet en als er te weinig geld is en we het potje alleen maar verder delen, hebben we straks allemaal minder. Bereid je in je persoonlijke leven voor op de gevolgen. Kijk waar en hoe je wilt leven als het straks financieel lastiger wordt.
In : Maatschappij
Tags: financien aow pensioen overheid eu kosten leningen