Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Projecties

Posted by Renée Merkestijn on Monday, April 11, 2022 Under: Creëer je eigen werkelijkheid.

Projecties

Mensen neigen alles in goed en slecht te verdelen. We hebben een beeld van wat goed of slecht is. Het goede moet je doen, het slechte moet je laten. 

Het probleem ontstaat als we het slechte in onszelf ontkennen. Wat je ontkent, ga je projecteren op een ander. Hierdoor ontstaat het beeld, ik ben goed en de ander is slecht. In plaats van het slechte in jezelf te veranderen, probeer je het slechte in die ander te veranderen. Door dat zo te doen versterk je de ontkenning in jezelf.

Je gaat de ander zelfs straffen voor iets wat je in jezelf veroordeelt en op hem hebt geprojecteerd.  Je vindt het  oké om die ander te straffen, kan lelijk gedrag en zelfs geweld tegen die ander goedpraten. Je maakt jezelf wijs dat het slechte niet in jezelf maar in die ander zit. Je maakt jezelf wijs dat je slecht tegen die persoon mag doen om hem te bewegen het goede te gaan doen. Die ander doet dit echter net zo goed.

Als X en Y ruzie hebben, zeg X tegen Y dat Y  slecht is en Y zegt tegen X dat  X slecht is. Dan gaan beiden in de aanval, gaan beiden dat geprojecteerde slechte in die ander bestrijden, in plaats van in henzelf. Zo kunnen beiden in ontkenning blijven. In het groot gebeurt dit nu met Poetin. Mensen verklaren zichzelf tot goed en Poetin tot slecht. Poetin verklaart zichzelf tot goed en ons tot slecht.  Vervolgens gaan beiden in de aanval en rechtvaardigen het voor zichzelf die ander kwaad te doen. 

Het komt er op neer dat alles wat je in de ander als slecht verklaart, iets is wat je in jezelf ontkent. Dus alles wat je over Poetin zegt, zegt iets over jezelf, wat je slecht vindt van jezelf en vervolgens probeert te ontkennen. Onderzoek altijd je projecties. 

We kunnen alleen in een vredige wereld terechtkomen, als we allemaal onze projecties terugtrekken. Want het zijn nu juist onze projecties die voor conflict en oorlog zorgen, dus het slechte in de wereld veroorzaken. We bestrijden onze eigen projecties, vinden het gerechtvaardigd de ander slecht te verklaren en slecht te behandelen.  

Als je niet van jezelf kunt houden, zal je alles wat in jou leeft indelen in goed en slecht en het slechte projecteren op een ander, die ander vervolgens bestrijden.  Die ander doet dat net zo. We zullen allemaal met onszelf moeten beginnen. Van onszelf houden, van zowel de goede als de slechte kanten, dan stoppen de projecties en ontstaat vrede. Dan reageren we niet meer vanuit onze projecties en reageren niet meer voortdurend met angst en woede op andermans projecties.

 

 

 


In : Creëer je eigen werkelijkheid. 


Tags: projectie  goed  slecht  aanval  strijd  oorlog 
 
 

Make a free website with Yola