Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Projecties

Posted by Renée Merkestijn on Thursday, November 9, 2023 Under: Relaties en communicatie

Projectie betekent dat je dat wat in jezelf leeft, toewijst aan een ander. Vaak dingen die je niet in jezelf ziet of wilt zien, dan leg je het snel buiten jezelf, wat vaak gepaard gaat met sterke emoties.

·         Bij verliefdheid projecteer je jouw positieve ideeën en gevoelens op de ander.

·         Bij oordeel en haat projecteer je jouw negatieve ideeën en gevoelens op de ander.

Je ziet niet de realiteit, maar ziet je eigen verzonnen verhalen. n de praktijk zal je:

·         bij positieve gevoelens de ander als oorzaak aanwijzen en die persoon verheerlijken en allerlei positiefs verwachten.         Terwijl die ander alleen het positieve laat zien wat in jou leeft.

·                bij negatieve gevoelens die ander als de oorzaak aanwijzen en die ander willen aanvallen omdat je allerlei negatiefs         gaat verwachten. Terwijl die ander je eigenlijk alleen laat zien wat in jou leeft.  

Verheerlijken of aanvallen van die ander heeft geen zin, want die ideeën of gevoelens blijven gewoon bestaan in jou. Na de reactie, ga je ze opnieuw projecteren. Nieuwe idolen, nieuwe vijanden, totdat je ziet waar het vandaan komt.

Als je merkt dat je zeer positief of negatief reageert op mensen, groepen, religies, landen, de wereld, situaties,  realiseer je dan dat er projectie onder zit. Als mensen je zogezegd triggeren, speelt vaak projectie een rol.

Je kan alleen de eigen projecties terugtrekken.. Vraag je af, wat laat die ander je zien aan dingen die in jou leven? Wat voorbeelden:

·         Als je iemand zeer warm en hartelijk of juist zeer kil en kritisch vindt, dan heb je zelf mogelijk die eigenschappen en is het tijd die te erkennen.

·         Vind je iemand lelijk, vind je mogelijk jezelf lelijk of ben je bang dat anderen dat vinden. Vind je iemand supermooi, dan ben je misschien vergeten hoe mooi jezelf bent. In beide gevallen kan je teveel op uiterlijkheden gericht zijn.

·         Vind je iemand gevaarlijk of bedreigend, dan leven er sterke angsten in je of ben je misschien bang dat je vanuit je nare gevoelens ook gevaarlijk of bedreigend kan worden. Dan leven die nare gevoelens in jou en wachten op erkenning

Als anderen hun projecties op jou richten en bijvoorbeeld aanvallen, is het aan hun om het innerlijke probleem op te lossen. Maar als je door hun aanval getriggerd raakt, heb je er zelf ook nog wat in te doen. Let op wederzijdse projecties. Als jij boos bent dat die ander projecteert, ben je zelf ook weer aan het projecteren. 


In : Relaties en communicatie 


Tags: projectie  positief  negatief  spiegel  zelfbeeld 
 
 

Make a free website with Yola