Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Samenhangen

Posted by Renée Merkestijn on Wednesday, June 28, 2023 Under: Maatschappij

In onze tijd is men zo gefocust op details en specialismen, dat men de samenhangen uit het oog verliest of zaken te eenzijdig bekijkt. Dit leidt tot ingrepen in de wereld, waarvan de gevolgen niet goed worden overzien. Als je aan één draadje trekt in de stof, verandert het gehele weefsel. Als je één draadje verwijdert uit de stof, wordt het totale weefsel zwakker. Het zou mooi zijn als we weer meer in samenhangen gingen denken. Dat maakt oplossingen vinden lastiger, maar voorkomt veel ellende.

Op dit moment wil Nederland 28 miljard investeren om de temperatuur van de aarde in 2050 met 0,000036 graad Celsius te verlagen door de CO2-uitstoot te verminderen. Dat is het draadje waaraan wordt getrokken. We zien nu al, dat het gehele weefsel drastisch verandert. Het land gaat grotendeels op slot. Dit terwijl landen zoals China hun CO2 uitstoot juist verhogen.

Men legt het probleem nu vooral bij de veeteeltsector, een nieuw draadje waaraan getrokken wordt. Veeteelt is echter verbonden met sectoren en beroepen zoals kwaliteitscontrole, technische ontwikkeling, transport, export, kwaliteitscontrole, douane. Die krijgen ook minder werk, want alles is een weefsel.

Niet alleen neemt onze landelijke productie van vlees, melk- en yoghurt, leer en diervoeding af. Vee levert ook de basisproducten voor meststoffen, geneesmiddelen, supplementen, bewerkte voeding, verf en lijm (gelatine). Dus in bijna alle sectoren kan je een vermindering zien, of ze gaan het weer importeren, waardoor onze handelsbalans verandert.

Wat ik jammer vind in de huidige politiek, dat de samenhangen zo weinig in ogenschouw worden genomen. Het maatschappelijke weefsel wordt aangepast, mogelijk ook verzwakt.  Wat er te doen is, is weer leren naar de samenhangen te kijken en niet te woest aan allerlei draadjes gaan trekken.  


In : Maatschappij 


Tags: samenhang  weefsel  detail  klimaat  veeteelt 
 
 

Make a free website with Yola