Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Stress, corona en welvaartsziekten

Posted by Renée Merkestijn on Thursday, April 9, 2020 Under: Omgaan met verandering

Stress, corona en welvaartsziektenEigenlijk zijn bijna al onze welvaartsziekten te wijten aan stress. Daarnaast wordt ons immuunsysteem door stress verzwakt, waardoor we kwetsbaar worden voor allerlei andere ziekten, dus ook voor Corona. 

Hieronder een uitleg over de werking van stresshormonen. Je ziet alle welvaartziektes in de omschrijving verschijnen en snapt misschien gelijk waarom stress tot ondermijning van je immuunsysteem leidt.

Wat doen de stresshormonen adrenaline en noradrenaline?

·     Je maakt insuline aan, het verhoogt de bloeddruk en hartslag, om te kunnen vechten of vluchten. Dus er onstaat meer risico op suikerziekte en hartkwalen.

Het geeft gebreksziekten op plekken in je lichaam energie waar energie vandaan wordt gehaald. Huid, spijsvertering, immuunsysteem, het geeft spierzwakte, ontregelt de vruchtbaarheid.

·        Je lichaam verzwakt, is vervolgens alleen bezig met herstel van de schade in plaats van opbouw van je lichaam. 

En wat doet het stresshormoon cortisol?

Komt vrij in reactie op (nor)adrenaline. Vangt verhoogde glucoseniveau op, brengt je uit de schok terug.

Schakelt tijdelijk je immuunsysteem uit.

Maakt vet aan en geeft meer trek, maakt je dikker.

Vertraagt tijdelijk je spijsvertering.

Breekt ten behoeve van herstel eiwitten in je spieren af en zet het om in aminozuren. 

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam deze worden dus afgebroken. De aldus verkregen energie wordt gebruikt voor herstel van het door stress getroffen lichaam in plaats van de normale opbouw van gezonde cellen.

Voor de gezondheid is het uitermate belangrijk stress te verminderen en te voorkomen. Daar zou de gezondheidszorg zich m.i. veel meer op moeten inzetten. Niet alleen focussen op versterken van het immuunsysteem, ook prima, maar vooral door stress te vermijden zorgen dat het niet kan verzwakken. Stress is vaak de oorzaak.

Misschien wordt het tijd om ons hele denken en onze maatschappelijke en economische inrichting eens op deze manier te onderzoeken.  Waar kunnen we stress verminderen in onze maatschappij, zodat we allemaal vitaler en gezonder kunnen zijn en onnodige kosten te vermijden. 

 


In : Omgaan met verandering 


Tags: corona  stress  welvaartsziekten  immuunsysteem 
 
 

Make a free website with Yola