Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Stress en de kracht van ademhaling

Posted by Renée Merkestijn on Thursday, August 2, 2012 Under: Stress en stresshantering
Een van de kenmerken van stress is een snelle en oppervlakkige ademhaling. Je krijgt daardoor minder zuurstof binnen. Je lichaam is in staat van paraatheid  en zorgt dat je direct kan vechten of vluchten.

Dit laatste betekent dat de zuurstof die er al is vooral naar je hart en je spieren gaat. Bij aanhoudende stress raken die dan overbelast (spierpijn en hartkloppingen). Je hersenen en organen krijgen juist weer te weinig zuurstof. Dit leidt tot concentratieproblemen en het slechter functioneren van je organen, de gifstoffen worden niet meer afgevoerd. Bij chronische stress word je op den duur ziek. 

Je kan je lichaam tot rust brengen dieper en rustiger adem te halen. Je krijgt meer zuurstof binnen en je lichaam ontspant.

Dit diepe, rustige ademhalen kan je overal doen, thuis, op je werk, in de auto en op elk moment van de dag.

Bijkomend voordeel: De concentratie op je ademhaling brengt je meteen terug in het hier en nu. Wat heb je daaraan, zul je misschien vragen?

Stress is tegenwoordig niet zozeer het gevolg van acuut gevaar, maar van gevaren die we ons voor de geest halen. We zijn in ons hoofd bezig met duizenden problemen en zorgen. Dit nadenken over gevaar roept net zo goed een vecht- en vluchtreactie op als acuut gevaar.

Problemen en zorgen liggen vooral in het verleden of in de toekomst. We herkauwen onze vroegere mislukkingen of halen ons allerlei toekomstige rampen in ons hoofd. We zijn ons daardoor niet meer bewust van onze omgeving, van het hier en nu.

Misschien herken je het? Je maakt een autorit van een uur en weet je naderhand niets meer te herinneren van het landschap.

Als je op je ademhaling let, is het moeilijker om in het verleden of de toekomst te blijven hangen. Je keert terug in het hier en nu. Opeens zie je de omgeving weer, het landschap, de mensen om je heen.

Negen van de tien keer dreigt er op dat moment geen gevaar. Je zit gewoon in de auto en hebt jezelf gek lopen maken. Dit besef geeft meteen rust. Plus je geniet weer van de mooie dingen om je heen.

Dus als je merkt dat je ademhaling snel en ondiep is, adem dan dieper en rustiger. Daarmee kom je in het hier en nu en kan je weer genieten van de mooie dingen om je heen.

In : Stress en stresshantering 


Tags: stress  ademhaling  zuurstof  hier en nu  vechten en vluchten  gevaar  gedachten  verleden  toekomst  genieten 
 
 

Make a free website with Yola