Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Stress, hoe je blokkeert en deblokkeert.

Posted by Renée Merkestijn on Wednesday, July 25, 2012 Under: Stress en stresshantering

Het leven vraagt voortdurend om aanpassing en dat brengt spanning teweeg. Positieve spanning zet aan tot prestaties en is gezond. Negatieve spanning werkt prestatieverminderend en ondermijnt de gezondheid als deze langer aanhoudt. Als men over stress spreekt, bedoelt men meestal negatieve spanning.

Zodra een mens zich bedreigd voelt, gaat het lichaam automatisch in de alarmstand. Dit gebeurt niet alleen bij lichamelijke bedreigingen, maar ook als ons zelfbeeld, onze identiteit in het geding is. Het lichaam reageert zelfs als we een bedreigende situatie voor de geest halen of de situatie ons bewust of onbewust aan gevaar van vroeger herinnert.

Het lichaam zorgt acuut dat je paraat bent om te vechten of te vluchten. Als dit allebei niet kan, treedt verstarring of bevriezing op.

Pas nadat de actieve reactie heeft plaatsgevonden gaat je lichaam weer in de ruststand.  

Helaas blokkeren we met name in het sociale verkeer deze actieve reactie.

Als je baas boos  is, word je niet geacht hem te slaan of het pand acuut te verlaten.

Het gevolg is dat we de spanning niet kwijtraken maar opbouwen.

Wat we vaak doen is opgebouwde stress ontkennen. We voelen onze strakke spieren niet eens. We roepen dat het normaal is, want iedereen heeft het druk. We zoeken afleiding in genotsmiddelen, slaapmiddelen of worden workaholics om het te overschreeuwen. Helaas werkt dit averechts en raken we verder overprikkeld, we verhogen de stress. Hoewel ons lichaam een heleboel kan hebben, stort het uiteindelijk in. Dit is wat men meestal burn-out noemt.

Blokkeren
Je lichaam waarschuwt je voor stress via vooral stijfheid in de nek, rug en schouders, pijn in de onderrug en een ondiepe ademhaling. Als je niet reageert op een stressvolle situatie, blokkeer je namelijk je lichaam, je bloedsomloop en je zuurstofvoorziening. Het is goed om zodra je dit merkt, te deblokkeren.

Deblokkeren
Een goede manier om te deblokkeren is om goed diep te ademen en je armen en benen flink te bewegen. Doe dit liefst zo snel mogelijk na een incident of zodra je merkt dat je vastzit. Je armen staan symbool voor vechten en je benen voor vluchten. Sporten is natuurlijk ook erg goed.

I
n mijn volgende blogs ga ik verder op het onderwerp stress in en geef je nog veel meer tips en oefeningen. Met warme groet, Renée Merkestijn

 

In : Stress en stresshantering 


Tags: stress  spanning  stresshantering  vechten  vluchten  verstarren  spierspanning  pijnlijke rug en schouders  blokkeren  deblokkeren 
 
 

Make a free website with Yola