Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Therapie of therapeuteren?

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, June 3, 2018 Under: Omgaan met verandering

Therapeuteren noem ik het, als therapie of coaching wordt beleefd of gemaakt wordt tot een (ver)oordelend gebeuren, waarbij het uitgangspunt is dat er iets mis is met je en dat die fouten broodnodig moeten worden gecorrigeerd. Langdurig zelfs misschien, waarbij wellicht de ene therapie na de andere wordt gevolgd. Hier ligt de nadruk op de gebreken van de mens en is het uitgangspunt dat de mens niet oké is. Hier is het het ego of lager zelf of de innerlijke criticus, die focust op problemen en fouten en daarmee bezig blijft.

In woorden van je innerlijke Ouder-, Volwassene en Kindposities. Bij therapeuteren is het de Kritische Ouder die de therapie ‘leidt’ en het Aangepaste Kind ‘corrigeert’. Het is in wezen een voortzetting van een oud egospel, waarbij ‘jij’ dient te worden aangepast aan de normen en verwachtingen van de maatschappij. In meer spirituele termen, er wordt dan een ego-vals ego spel gespeeld, het ego veroordeelt het ego.

Therapie heeft te maken met steeds meer ruimte creëren voor je unieke zelf, waarbij je belemmeringen vanuit je verleden opruimt die uit het ego voortkomen. Het heeft met groei te maken, waarbij het uitgangspunt is dat ieder mens oké is en in staat is zijn unieke mogelijkheden aan te boren, dus zonder veroordeling. Je brengt je nieuwe inzichten in de praktijk. Hier is het de ziel, of het hoger zelf, of hoe je het ook noemen, die wilt groeien.

Bij therapie kijkt de Volwassene in jou hoe jij je leven op een volwassen manier kan vormgeven. Hoe het Natuurlijke Kind in jou in zijn behoeften kan voorzien, hoe de Zorgzame ouder in jou je hierin kan ondersteunen, kortom, hoe jij jezelf kan zijn, waarbij je op een weloverwogen manier rekening houdt met anderen. Vaak zijn het juist de normen en verwachtingen van een te sterk aanwezige Kritische Ouder en Aangepast kind, die zorgen dat je aan knellende overtuigingen en patronen vast blijft zitten.

Onderzoek altijd of je therapie volgt vanuit het ego of je ziel. Het ego zal continu op fouten en problemen focussen en nooit tevreden zijn. Spiritueel gezien kan je zeggen: energie volgt aandacht en een te grote de focus op fouten en problemen zal deze in leven houden of zelfs versterken. Of is het vanuit de ziel, die graag positieve veranderingen aan wilt gaan, zonder oordeel op je huidige manier van zijn. Je focust op het oké zijn en op je mogelijkheden en groei en dan zal je die ookversterken, gezien de wet 'energie volgt aandacht'.

Renée Merkestijn is energetisch therapeute en coach, met als specialisatie hoogsensitiviteit. Ze heeft een praktijk in Eext, werkt ook op afstand en geeft schriftelijke cursussen.


In : Omgaan met verandering 


Tags: therapie  coaching  ego  ziel  focus  overtuigingen 
 
 

Make a free website with Yola